Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Уроците на Блага" и "Диада" си поделиха "Златна роза" за най-добър филм (СНИМКИ)

28 септември 2023, 21:45 часа

Наградите от фестивала за българско кино "Златна роза" бяха връчени тази вечер на специална церемония във Варна, а голямата изненада бе поднесена с отличието за най-добър пълнометражен филм. Победителите се оказаха два филма - "Уроците на Блага" и "Диада". Първият е новата творба на Стефан Командарев, която спечели "Кристален глобус" в Карлови Вари и е българското предложение за чуждоезичен "Оскар", а "Диада" е вторият пълнометражен филм на Яна Титова.

Реклама

Тези два филма получиха повечето от отличията на фестивала. "Уроците на Блага" взе отличието за операторско майсторство (Веселин Христов), за сценарий (Стефан Командарев и Симеон Венциславов), за женска роля (Ели Скорчева), диплом за специални постижения (Герасим Георгиев-Геро в комбинация с ролята му в "Добрият шофьор"), Наградата на публиката и Наградата на СБФД.

Снимка: Елица Матеева

Филмът "Диада" пък получи още Наградата на град Варна за дебютната роля на Маргарита Стойкова, за режисура (Яна Титова) и Наградата на критиката.

Още: "Уроците на Блага" на Стефан Командарев ще се състезава на филмовия фестивал в Рим

Дебютният пълнометражен игрален филм на Тонислав Христов "Добрият шофьор" спечели наградата за дебют и Наградата на Младежкото жури.

Снимка: Елица Матеева

Пълен списък на наградите

Награда на СБФД

Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на критиката за късометражен филм

Майя Виткова-Косев за ЛЮБИМА

Награда на критиката за пълнометражен филм

Яна Титова за ДИАДА

Награда на публиката

УРОЦИТЕ НА БЛАГА

Награда на Младежкото жури

ДОБРИЯТ ШОФЬОР

Още: Филмът "Един работен ден" на Атанас Бончев поставя въпроса "В какъв свят живеем?"

ЖУРИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ И СЕРИАЛИ:

Голяма награда "Златна роза" за Сериал

Заради изобретателния киноезик, който оживява жанровия шаблон, заради сложно структурирания разказ и културните препратки, които събуждат любопитство отвъд конкретния сюжет, журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна Роза" присъди Голямата награда на сериала ЕСЕНТА НА ДЕМОНА.

Продуцентът Евтим Милошев приема наградата за Сериал, снимка: Елица Матеева

Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ

Заради автентично пресъздадената действителност и убедителния актьорски ансамбъл, заради умението да открои нежността в една жестока среда и вярата, че жертвата винаги има възможен ход срещу насилника. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" присъди Диплом за специално постижение на късометражния филм 13-ТИ АВГУСТ. 

Голяма награда "Златна роза" за късометражно кино

Заради неконвенционалната поетика – визуална и наративна, заради куража на режисьора да бъде уязвим по тих и деликатен начин, заради таланта да превърне личното преживяване в универсално вълнуващ разказ. Журито за късометражно кино и сериали на 41-вия фестивал на българския игрален филм “Златна роза” присъди Голямата награда на късометражния филм ТИХО В СНЕГА.

Още: Откриват фестивала "Златна роза" с най-новия филм на Тонислав Христов

ЖУРИ ПЪЛНОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ:

Диплом за специални постижения

За изпълнението му на телефонен измамник в УРОЦИТЕ НА БЛАГА, дадено само с глас и без екранно присъствие – незаменима роля, която движи всички събития във филма. И за компетентното му партньорство в поддържащата роля в ДОБРИЯТ ШОФЬОР, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" присъжда Диплом за специални постижения на Герасим Георгиев-Геро.

За оригиналната ѝ сценография във филма Ф1.618, журито присъжда Диплом за специални постижения на Сабина Христова.

Награда за дебютен пълнометражен филм

За чувствителността и хуманизма, за уважението към достойнството на обикновения човек и за майсторската му работа с актьорите – наградата за дебютен пълнометражен филм печели Тонислав Христов за ДОБРИЯТ ШОФЬОР. 

Награда за мъжка роля

За представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота, журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" присъжда наградата за Мъжка роля на Иван Бърнев за филма ВАСИЛ. И за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в МИРИС НА ЛИПА) и две второстепенни (Следователят в УРОЦИТЕ НА БЛАГА и Сираков в ДИАДА).

Награда за женска роля

За майсторската трансформация – от педантична учителка по български език в лишен от морален компас измамник – наградата за най-добра женска роля се дава на Ели Скорчева за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за сценарий

Събитията около една измама се превръщат в алегория за състоянието на цялото общество, разобличаваща печалните "герои на нашето време". Необходими са значителни способности, за да се постигне това в един сценарий. Откриваме ги в този филм. Наградата за сценарий се връчва на Симеон Венциславов и Стефан Командарев за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за операторско майсторство

За умението да снима в много верните тоналности на сиво-бежовото ежедневие, да преминава от близък план към динамични и, понякога, монументални сцени, и да адаптира снимачния си метод към визията на режисьора, наградата за операторско майсторство се присъжда на Веселин Христов за УРОЦИТЕ НА БЛАГА.

Награда за режисура

За способността да създава динамични и многопластови сцени, да поддържа темпото на филма и да извлече емоционално кресчендо от актьорите, присъждаме наградата за режисура на Яна Титова за филма ДИАДА.

Награда на град Варна

За незабравима дебютна роля, изпълнена с енергия и страст – наградата на Варна получава Маргарита Стойкова за филма ДИАДА.

Специална награда на журито за пълнометражен филм

Специалната награда на журито на 41-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" е за Георги Дюлгеров. За огромния му принос към българската кинокултура, за майсторството му, за трайното му присъствие и подкрепа на поколения млади кинотворци и за вдъхновението, което дава на всички нас. Както и за постоянните му усилия за преосмисляне на българската история с уважение, без популистко патриотарство – особено значителни в съвременния контекст.

Голямата награда Златна Роза за пълнометражен игрален филм

За смелостта да гледат действителността право в очите, да назовават нещата с истинските им имена, за режисьорската проницателност, за премислените сценарии, за динамичната операторска работа и за поразителното актьорско майсторство – на главните героини и целия ансамбъл, присъждаме голямата награда "Златна Роза" на УРОЦИТЕ НА БЛАГА и ДИАДА.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес