Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мащабен, зрелищен и скандално забранен в мюсюлманския свят – това е Ной

27 март 2014, 10:31 часа
Реклама

Дарън Аронофски представя пред широката публика библейския епос „Ной“. Роден в Бруклин и наричан „Новият Кубрик“ режисьорът и сценарист на лентата надминава всички очаквания на киноманите. Зрелищната му продукция ще накара зрителите да не откъснат поглед от екрана, а напитката и пуканките, които ще си купят за прожекцията ще останат почти непокътнати.

Филмът бе забранен в голяма част от мюсюлманския свят още преди световната му премиера. Причината бе, че сцените противоречат с религията им, защото мюсюлманските традиции не допускат изображенията на пророци, пратеници и сподвижници на Аллах. В Корана Нух (Ной) е ислямски пророк и участва в сюжета за всемирния потоп.


Дори папа Франциск първоначално отказа да приеме част от екипа заснел продукцията. В крайна сметка обаче Франциск прие Ръсел Кроу, но чак на третия опит на актьора за уговаряне на аудиенция. Актьорът беше поканил папата и на премиерата на филма чрез "Туитър". На срещата Франциск одобрил филма и го благословил. По думите на Кроу за него кратката аудиенция била "изключителна привилегия".


Всеки зрител, който реши да се наслади на продукцията на Аронофски ще се убеди какъв колосален труд е вложен за заснемането на филма. Библейската информация е подбрана по такъв начин, че не само да бъде поднесена интересно, но и на зрителите да не има стане досадно в някакъв момент.

Филмът кара зрителя да си зададе един много важен въпрос – защо Създателят ни обича толкова много, след като в природата ни е заложено само да рушим?


Всички библейски истории за Сътворението, които сте чували до момента са предложени от Аронофски по един много увлекателен и ненатрапчив начин.

Визуалните ефекти в тази мащабна продукция ще накарат зрителя да се забавлява от първата до последната минута, а 3D обработката на филма ще го въвлече в центъра на действията.

Не на последно място трябва да отбележим, че Ръсел Кроу изиграва ролята на Ной по неповторим начин, а изключително силно присъствие на екрана правят също носителката на оскар Дженифър Конъли („Красив ум“) и Ема Уотсън (поредицата „Хари Потър“). Редом до тях ще се насладите на играта на Рей Уинстън („Снежанка и ловецът“), Логън Лерман („Тримата мускетари“), а ненадминатият Сър Антъни Хопкинс допълва силната актьорска игра на целия екип, който заснема и пресъздава сюжета на тази епична история.


Знаете ли как каменните великани са дошли на Земята и защо Бог ги е забравил? Подозирате ли какво крои на собствения си баща един от непокварените от злото на човешката природа син на Ной? Ще тържествува ли накрая добротата у човека?

Отговор на тези и много други въпроси можете да откриете ако решите да се насладите на зрелището „НОЙ“ с премиерна дата 28 март 2014 г. на 3D и 4DX в киносалоните само от „Форум Филм“.


Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес