Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

91-годишният режисьор Коста-Гаврас е готов за смъртта

17 октомври 2024, 08:43 часа • 668 прочитания

"Достигам възраст, в която краят на живота наближава" - на 91 години френско-гръцкият режисьор Коста-Гаврас казва, че се готви за смъртта, правейки това, което умее най-добре: ангажиран филм, предаде АФП. Като почетен гост на фестивала "Люмиер" в Лион, Франция, режисьорът представи новия си игрален филм "Последен дъх" ("Le Dernier Souffle"), който ще излезе по кината през януари 2025 г.

Адаптиран по книгата на философа Режи Дебре и лекаря Клод Гранж, този ангажиран филм проследява философските дебати за смъртта между специалист по палиативни грижи (Кад Мерад) и писател (Дени Подалидес).

Още: Бляскава Мария Бакалова на премиерата на филма за Доналд Тръмп в Лондон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Краят не е далече

Коста-Гаврас знае, че краят не е далече. "Бих искал този край да е добър, без болка, без драма, без постоянна агония. Смъртта ни ужасява от малки и не искаме да говорим за това. Не, ние трябва да говорим за нея и да се подготвим!", казва режисьорът. Това е и причината Коста-Гаврас да направи този филм - заради себе си. "Изпитвам някакъв огромен смут, че съм погледнал смъртта в лицето съвсем спокойно, съвсем лежерно", казва Дени Подалидес, сравнявайки филма с "изключително деликатен манеж".

"Изключително се гордея с начина, по който ме приеха във Франция. За първи път ме нарекоха господине. И това продължава и до днес", споделя Коста-Гаврас.

Снимка: Getty Images

Режисьорът получи специалната награда на фестивала "Люмиер" от своя американски колега Тим Бъртън, който похвали неговото "човешко, красиво и обмислено" кино.

Майсторът на подобен род филми признава, че правенето им винаги е трудно, тъй като те отблъскват продуцентите и спонсорите. Коста-Гаврас казва още, че дължи творческата си свобода на съпругата си Мишел Рей Гаврас, която е организирала живота им по такъв начин, че той да може да прави филмите, които иска, както и на успеха на ранните си кинотворби. 

Още: Зоуи Салдана заяви, че Спилбърг я е спасил, за да не се "хвърли зад борда"

Режисьорът е убеден, че всички филми са ангажирани, не само неговите. "Да, аз съм ангажиран, но всички ние сме ангажирани, когато правим филми!", казва той. "За мен филмите са като дискусия с приятели около една маса, на която сте изпили хубаво питие, похапнали сте добре и си разказвате истории. Всеки се опитва да разкаже история, която го докосва дълбоко. Точно така се опитвам да правя филми. Не мисля, че има друг начин за правенето им", допълва Коста-Гаврас.

За Коста-Гаврас

Снимка: Getty Images

Роден на 13 февруари 1933 г. в Лутра-Ираяс, Пелопонес, Константинос Гаврас напуска Гърция заради антироялистката дейност на баща си и пристига в Париж през 1955 г. Коста-Гаврас се прочу в края на шейсетте години с политическите си трилъри като "Z" (1969). Във филмите си режисьорът засяга и темите за имиграцията ("Рай на Запад"), капиталистическото общество ("Капиталът") и гръцката финансова криза ("Възрастни в стаята").

Повече от техниката или естетиката режисьорът, който дълго време прави филми с приятелския си кръг, включващ Ив Монтан и Симон Синьоре, държи на значението на актьорите. "Винаги трябва да установиш много близки отношения с актьора, за да се превърне той в образа, който искаш да бъде. Аз не режисирам актьорите, а работя с тях", казва още Коста-Гаврас. 

На въпрос дали осъзнава колко далече е стигнал, режисьорът казва, че не обича особено да гледа назад, особено когато има нови идеи и живее в свят, който се е променил толкова много и е изключително провокативен в редица отношения, пише БТА.

Още: Берлинале търси все по-млада публика

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес