Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пожълтяват белите маратонки след пране?

22 август 2022, 17:44 часа
Реклама

Изпрахте любимите си бели маратонки и сега стоите тъжни и притеснени пред чифт пожълтели спортни обувки вместо да се радвате на кристалната им белота? Не се притеснявайте, много хора преживяват това. Има решение на проблема ви, което е различно от заделяне от бюджета ви за покупка на нов чифт. За да откриете как да избегнете това да се случи отново обаче, първо следва да разберете защо пожълтяват белите маратонки след пране.

Мъжки маратонки в пролетни стилове – предложенията ни

Защо пожълтяват белите маратонки след пране – топ 4 причини и какво да направите

1.       Бързо сушене

Не бързайте, когато сушите маратонките си, ако са бели. Слънцето е сред основните причини за пожълтяването им. Не ги сушете на пряка слънчева светлина. Отделете им достатъчно време да изсъхнат на въздух, естествено, но без да ги грее слънцето. Дръжте ги далеч и от източници на топлина.

2.       Недостатъчно изплакване

Ако бързате при прането и изплакването, твърде вероятно е да не изплакнете маратонките си добре и да се появят издайнически жълти петна, които са резултат от бързането ви. Недоизплакването на препарата също е сред топ причините, даващи отговор на въпроса защо пожълтяват белите маратонки след пране.

3.       Производствени характеристики

Докато в горните два случая вината е ваша, то при тази причина реално не носите вина. Просто производителят е използвал материали за подметката или лепило за нея, които са неподходящи и остават върху белите ви маратонки след прането. Ако проблемът е в лепилото за подметката, обикновено ще видите пожълтяване около нея върху бялата кожа или текстил.

4.       Прахът

Понякога самият препарат за пране оставя жълтите ивици и петна върху маратонките ви и е отговорът на въпроса защо пожълтяват белите маратонки след пране. В този случай може да избегнете пожълтяване, ако се научите как правилно да се грижите за любимите си спортни обувки, как да ги почиствате, без да ги перете.

Как да носим маратонки с рокля?

Правилна грижа и почистване на бели маратонки – работещи и лесни съвети

1.  Пазете ги. Имайте предвид, че белите маратонки са деликатни, лесно се цапат и ги носете само когато е сухо и няма да ходите с тях по прашни и силно замърсени места.

2.  Не чакайте да станат твърде мръсни, преди да ги почистите. Мръсотията се набива в тъканта и след това ще ви бъде по-трудно да постигнете снежно бял цвят.

3.   Почиствайте подметките веднага, щом се приберете. Реагирайте веднага и при видими петна.

4.   Почиствайте без пране. Например с талк. Направете го на каша с вода и го нанесете с четка за зъби. Втривайте и масажирайте леко. Внимавайте с деликатните материи, ако вашите бели маратонки са от фина мрежа, четката следва да е ултра мека. Оставете да изсъхнат и просто изчеткайте с четка за дрехи талка.

5.  Използвайте сода при жълти петна. Содата се смесва с малко вода, натрива се отново с четка върху петната и се оставя да престои. После се изплаква със студена вода. Има удивителен избелващ ефект и решава проблема, при който се питаме защо пожълтяват белите маратонки след пране.

6.  Водородният пероксид е друго отлично решение за премахване на жълти петна. С него се процедира, както със содата, но не се смесва с вода. Натрива се с тампон, престоява и изплаквате със студена вода.

7.  Премахвайте връзки и стелки, преди да изперете или почистите маратонките си. Стелките и връзките перете отделно. Най-добре на ръка, за да не попаднат в пералнята ви и да я развалят.

8.  Може да се опитате да изтриете жълтите петна и с избелваща паста за зъби. Нанася се с четка върху тях, търка се леко и внимателно и се изплаква със студена вода.

9.  Предпочитайте ръчното пред машинното пране. Ако все пак ви се налага да поставите маратонки в пералнята, нека е в плик за пране, както и да са премахнати стелките и връзките им. Изберете прахове и почистващи гелове, които не съдържат хлор. Ако водата ви е силно хлорирана, това също ще е проблем, водещ до въпроса защо пожълтяват белите маратонки след пране. В този случай перете на ръка с минерална вода.

10.   Пропуснете центрофугата и сушенето при пране в пералня машина на маратонки като цяло независимо от цвета. За сметка на това се препоръчва използването на функцията за допълнително изплакване при пране на маратонки в пералня машина. Температурата при пране не трябва да е повече от 30 градуса.

11.   Белите подметки може да изчистите от петна с лакочистителя си. Не го правете обаче всеки ден, а само при абсолютна необходимост, тъй като лакочистителят уврежда. Първо опитайте да ги изтриете със сода и четка така, както правите с текстила на маратонките си.

12.   Ако са кожени, пробвайте специална боя от специализираните магазини. Тя ще възвърне цвета им без пране.

13.   Не сушете бели маратонки и като цяло обувки на пряка слънчева светлина или близо до източник на топлина. Оставете ги да се оцедят добре, натъпчете ги с бяла хартия, но не с вестник, тъй като оставя следи от мастилото, и им дайте време да изсъхнат на естествена температура, без да ги нагрявате или сушите изкуствено.

Възможно е белите ви маратонки да пожълтеят и без да ги перете, ако ги носите с мокри крака, мокрите твърде често на улицата или ако краката ви се потят много. В тези случаи ще се сдобиете с жълтеникави маратонки и без да сте ги изпрали погрешно. Важно е да вземете мерки против прекомерното потене и да си създадете навика да не ги обувате в дъждовно време или с мокри крака.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес