Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Препарати за премахване на лоши миризми в гардероба

31 май 2024, 07:35 часа
Реклама

Отстраняването на миризмата от шкафовете може да е трудно. Първо трябва да установите причината за миризмата и след това да я отстраните. Някои от най-често срещаните причини са застояли дрехи, използване на парфюми или дезодоранти, влага, некачествен материал, от който са изработени самите мебели.

Миризми в гардероба

Специалистите, занимаващи се с производството на мебели, не препоръчват поставянето на гардероба до стената, граничеща с кухнята или банята, тъй като това ще увеличи влажността в гардероба, ще провокира развитието на мухъл и влага.

Ако апартаментът ви е влажен, можете да поставите торбичка със силикагел на един от рафтовете. Малките топчета силикагел всеки е виждал в кутиите с нови обувки. Можете да закупите силикагел за гардероба си от магазин за строителни материали. Това вещество ще ви позволи завинаги да забравите за влагата в гардероба.

В никакъв случай не трябва да окачвате в гардероба дрехи, които са изсъхнали напълно.

Как да премахнем неприятната миризма от шкафа за дрехи

Поне два пъти годишно гардеробите трябва да се проветряват. За да направите това, извадете цялото съдържание и оставете вратите на гардероба отворени за няколко часа. През това време не забравяйте да избършете всички рафтове и стени. За да не губите време, направете ревизия на нещата, отървете се от това, което не сте носили отдавна и не възнамерявате да носите.

Много често срещана причина за неприятна миризма в гардероба е, че дрехите, които са носени няколко пъти, се поставят на рафта до чистите. Друга често срещана причина е миризмата на тютюн. Тя е доста устойчива, но не е трудно да се отървете от нея. Достатъчно е да намокрите голяма хавлиена кърпа и да я закачите в гардероба. Затворете вратите и изчакайте около половин час. След това махнете кърпата, изперете я и я закачете отново.

Миризми в кухненския шкаф

Кухненските шкафове изискват постоянна поддръжка. Първо, самото помещение е с доста резки температурни колебания, често твърде влажен или твърде сух въздух, много чужди аромати. Второ, поради икономии или банален мързел хората твърде рядко извършват ревизия на остатъците от храна. Шепа захар, отворен преди месец пакет макаронени изделия, буркан с брашно - всичко това е благодатна среда за появата на гъбички или насекоми.

Кухненските шкафове трябва да се почистват на всеки една до две седмици. Развалените продукти трябва да се изхвърлят незабавно. Можете да поставите малък контейнер със смляно натурално кафе в шкафа.

Както в гардероба, така и в кухненските шкафове можете да се отървете от неприятната миризма, като избършете рафтовете и стените с кърпа, напоена със слаб разтвор на оцет.

Сложете това в гардероба и ще забравите за лошата миризма

Миризмата на нови мебели

Когато току-що сте си купили нов шкаф, той мирише специфично, а понякога дори направо вони. Ако трябва да премахнете тази миризма възможно най-бързо, отворете прозореца и го оставете да се проветри поне за няколко часа. Не е необходимо да използвате скъпи професионални продукти и политури. Достатъчно е да се "въоръжите" с обикновени пакетчета чай. Неизползваните пакетчета чай трябва да се поставят в ъглите и рафтовете и да се оставят за поне 7 дни.

Собствено ръчни дезодоранти за гардероба

За да ухаете винаги приятно в гардероба си, можете да си направите дезодорант със собствените си ръце.

Вариантите могат да бъдат няколко:

- на рафтовете в гардероба можете да поставите торбички с ароматни билки и подправки (розови листенца, лавандула, карамфил, канела, мента)

- сред бельото можете да поставите парченца тоалетен сапун, които не само ще придадат мирис на свежест, но и ще предотвратят появата на молци.

- парфюмът е отлично средство: сухият парфюм може да се прикрепи към стените на гардероба, а бутилките с обичайния ви парфюм да се поставят на рафтовете.

- Цитрусовите кори, поставени на рафтовете или окачени в торбички, могат да бъдат чудесен ароматизатор за гардероба.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес