Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистване на медни съдове – ето как се прави най-добре

09 февруари 2024, 13:04 часа

Един от първите материали, използвани от човечеството за направа на съдове, е медта, отличаваща се с ненадмината топлопроводимост, бързо и равномерно загряване, чар и удобство в кухнята. Преди повече от 200 години медените съдове са отбелязали своя апогей в страната ни, като от онзи момент, че до днес старите майстори бакърджии казват, че в медни джезвета се прави най-хубаво кафе и че си заслужава да изберете поне няколко медени съдове за дома си.

Тъй като цената им не е ниска, важно е да знаем как правилно да извършим почистване на медени съдове така, че да ни служат възможно най-дълго, както и каква е оптималната грижа за медените съдове, за да ги съхраним в целия им блясък. Днес медените съдове са на гребена на модната вълна – стилни, чаровни, удобни за употреба, кокетни, различни – кухнята ви придобива индивидуалност с избора на медени съдове. Ценят се и реликвите – старите медени съдове и бакъри, завещани от дедите ни, но те имат по-скоро сантиментална стойност, докато новите медени съдове грабват с дизайна и изработката си.

Почистване на медни съдове – трикове и съвети, които не са за изпускане

-          Абразивните препарати, гъби, почистващи средства в кухнята не са подходящи за медените съдове, тъй като ще издраскат покритието им, ще отнемат от блясъка и красотата им и ще влошат и функционалността им. За медените си съдове търсете най-меката гъба – като перце, най-нежната кърпа – микрофибърна, и работете нежно, без да бързате и без да натискате.

Здравословно ли е да пием вода от медни съдове всеки ден?

-          Ако трябва да се освободите от патината, настанила се върху любимите ви медени съдове, натъркайте петното с парче лимон, поръсен със сол, изчакайте минутка и изплакнете.

-          Набавете си специални пасти и препарати за полиране и блясък, който ще ви помогнат да поддържате тези ценни съдове като нови.

-          Медените съдове се мият само „на ръка“, недопускайте да се отзоват в миялната машина, защото ще ги съсипете. Процесите на окисляване, случващи се вътре в съдомиялната машина, могат да променят цвета на медените ви съдове на черен -  неприятно, нали?

-          Елегантните бляскави и луксозни медени съдове трябва да държите и далеч от микровълновата фурна. Може да готвите в медени съдове върху конвенционални, газови, керамични и електрически котлони. Ако искате да използвате своите ценни медени съдове с индукционен плот за готвене, ще ви е нужна интерфейсна подложка от желязо. Без подобна подложка съдове, изработени от мед, алуминий, стъкло и др. са неизползваеми с индукционни котлони.

-          Медта реагира с течение на времето с кислорода във въздуха – процес, наречен окисление, при който придобива красива патина върху себе си. Ако обаче не харесвате старинния вид на съдовете, може да ги лакирате, за да ги предпазите от формиране на патина, или да се снабдите със специални пасти за поддържане на бляска на медените съдове и за предпазването им от патина.

Кой е най-добрият начин за почистване на медни съдове?

Домашна рецепта за почистване на медени съдове

Ако нямате препарати, специално създадени за медени съдове, или ако държите на възможно най-естественото почистване и поддържане на медените съдове, подгответе си лимон и сол, които ще превърнат медените ви съдинки в нови. Лимонената киселина се справя с потъмняването, а солта има нежно абразивно действие. Използвани заедно те премахват петната от медените съдове.

Почистващата паста с лимон и сол се прави по следния начин – в подходящ съд се смесват две части сол с три части лимонов сок. Ако се получи не паста, а твърде течна консистенция, добавете още сол. Нанесете пастата върху захабените части от медените ви съдове, оставете я да престои 10-тина минути, изтъркате нежно с мека четка, изплакнете, подсушете. Блясъкът на меда в кухнята ви е гарантиран.

Друга домашна рецепта за препарат изисква бял оцет и сол или бял оцет и сода за хляб, които се правят на пастичка по същия начин. Ефективността на това средство е изпробвана и гарантирана.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес