Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощни трикове срещу различни петна по дрехите

25 юли 2022, 15:15 часа
Реклама

Няма по-неприятно нещо от това да изцапаме любимата си блуза или рокля и по тях да останат петна, които е трудно да бъдат премахнати. За съжаление обаче, колкото и да сме внимателни, такива неща се случват и ни създават доста проблеми, защото често или не можем, или не знаем как да ги премахнем. Всъщност има няколко много лесни начина да се справим и с най-упоритите замърсявания и именно за тях ще ви разкажем днес.

Kои са най-добрите трикове срещу различните петна по дрехите?

Петната от олио или друг вид мазнини са доста трудни за изпиране. Причината е в това, че те бързо попиват в тъканите, без значение дали са естествени или изкуствени. Един от начините да ги премахнете е като използвате препарат за миене на съдове. В него се съдържат различни вещества, чиято формула спомага разтварянето на мазнините и премахването на загорелите остатъци при готвене. Просто сипете от препарата върху петното, оставете да подейства, разтъркайте добре и после изперете.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Петната от кръв също попиват много бързо в различните тъкани, което ги прави много трудни за премахване. Причината е в това, че в кръвта се съдържат различни вещества, пигменти, минерали, които правят изпирането им не лека задача. Все пак има начин да ги премахнете, като използвате перхидрол или 3%-ов разтвор на водороден пероксид(кислородна вода). Който и от тях да изберете, първо трябва да накиснете петното и да го оставите така за известно време, за да подейства. След това разтрийте хубаво или със стара четка за зъби, или с не много остър нож, за да не скъсате плата. После остава да изперете и да изплакнете дрехата обилно с вода.

Петната от трева са доста трудни за премахване, но отстраняването им не е невъзможно. За да се справите с тях ви трябват стара четка и паста за зъби. Това, което трябва да направите е да разтриете малко количество паста върху петното и да го оставите така за известно време, за да може да подейства. След това изперете дрехата и ако е необходимо повторете процедурата.

Петна от грим по дрехите – лесни начини за премахването им

Петната от червило са доста трудни за изпиране, особено върху памучни, вълнени и копринени материи. Причината е в това, че то съдържа много пигменти и мазнини, които бързо попиват в тъканите. Тук ви трябва нож за масло, с който да махнете по-голямата част от червилото и да забършете след това със салфетка. После отново на помощ идва препаратът за миене на съдове, който ще премахне остатъците. След това изперете дрехата си и изплакнете много добре.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес