Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-добрият естествен неутрализатор на лоши миризми?

15 ноември 2023, 18:22 часа

Прибирайки се от ваканция, отваряйки дома си, който не е бил посещаван от дълго време, или се премествате в нов апартамент, може да бъдете посрещнати от неприятна миризма. Какво да направите, за да се отървете от неприятната миризма?

Реклама

1. Намерете източника на неприятната миризма

За да се справите с неприятната миризма, първо трябва да разберете от къде идва, причината. Някои миризми могат да бъдат отстранени само след като идентифицирате източника.

Затова проверете кофата за боклук, коша за мръсно пране, съдомиялната машина, пералнята и хладилника. Именно малките неща най-често се забравят и стават източник на сериозни проблеми.

Оправете си спалното бельо. Може да е влажно и тогава мухълът да излъчва лоши миризми.

Разбира се, развалена храна и мухлясалите неща трябва просто да се изхвърлят, но дори и тогава лошата миризма няма да изчезне.

Най-добрият естествен неутрализатор на лоши миризми е оцета и содата.

Да се отървем от миризмата на старо у дома!

2. Как да се отървете от миризмата с помощта на сода за хляб?

Обикновената сода за хляб е естествен и безопасен абсорбатор на миризми. Поставете съда с него в миризливия хладилник и след няколко часа – готово – вече можете да слагате прясна храна в него.

Лоша миризма е проникнала в меката ви мебел или килим? Поръсете повърхността им със сода, оставете да престои една нощ, след което го почистете с прахосмукачка и неприятните миризми ще се абсорбират. Сода за хляб може да се изсипе и в обувки, които по някаква причина не миришат много приятно, и няма да навреди дори на дете.

3. Как да използвате оцет за лоши миризми?

Друг универсален почистващ препарат и неутрализатор на миризми е оцетът. Нуждаете се от най-простия - трапезния. Изсипете го в дренаж с лоши миризми, за да дезодорирате тръбите, изсипете няколко чаши в съдомиялната машина и пуснете „празен“ цикъл или сварете оцета на котлона, за да премахнете неприятните кухненски миризми.

Оцетът може дори да се справи с миризмата на урина - за да направите това, трябва да го смесите в съотношение 1 към 2 с вода и да избършете зацапаните повърхности с тази смес. Струва си да се каже, че ароматът на оцет може да изплаши някои вредители от любимите им места.

5 начина да се отървете от миризмата на дим у дома

4. Как да избегнем лошите миризми?

Повечето проблеми е по-добре да се предотвратят, отколкото да се справят с тях. Когато напускате някъде за дълго време, трябва:

·         изпразнете хладилника;

·         да изхвърлите боклука;

·         оставете съдомиялната машина и мивката чисти;

·         премахнете спалното бельо;

·         проверете коша за пране и пералнята.

Също така поставете контейнери с активен въглен около къщата. Перфектно абсорбира ароматите и също така абсорбира излишната влага. И не се опитвайте да затворите завесите. Слънчевата светлина, поради ултравиолетовите лъчи, може да се справи с мухъл и бактерии. Покрийте всичко, което може да избледнее, с кърпа и оставете слънчевите лъчи в стаята.

Проверете вентилацията. Ако вашето домакинство е в идеален ред, но миризмата на плесен все още ви измъчва, трябва да проверите вентилационната система. Изпускателните вентилатори в банята и кухнята са минимумът, който трябва да има в къщата, но не трябва да се ограничавате до тях.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес