Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е добре да почистим банята с оцет?

06 април 2024, 17:11 часа

Почистващата сила на содата в банята е известна отдавна, но този продукт от кухнята не е едниственият, който се слави с голямата си ефективност. Оцетната киселина също е безвреден, безопасен и оптимален начин за почистване у дома. Много домакини го предпочитат пред препаратите от търговската мрежа, пълни с химия, опасни за домашните любимци и децата, костващи  значителни средства.

Предизвикателствата при почистването на банята са многобройни – мухъл, плесен, котлен камък, сапунени петна, остатъци от препарати плюс тоалетната чиния с всичките ѝ замърсявания. Не е необходимо обаче да залагате на десетки различни препарати, насочени към разрешаване на отделен проблем, свързан с чистотата на мокрите помещения, щом има толкова лесен начин да почистим банята с оцет – бързо, лесно и без допълнителен разход на средства.

С тези бабини трикове само за 5 минути всяка баня ще свети от чистота

Как и кога да почистим банята с оцет?

Ако се нуждаем от препарат, чиято почистваща сила е насочена към борба с петна, мазнина, мръсотия и унищожаване на бактериите, като киселина оцетът е идеален за целта. Важен е и изборът на оцет, както и начинът му на употреба. Белият дестилиран оцет е най-добрият за почистване, тъй като не съдържа оцветител като тъмният, пораждащ риск от оцветяване на повърхностите в банята. Процентното съдържание на киселина в него е добре да е 5%, за да се доближава до фабричните препарати, макар да е естествено, еко и евтино решение за петна. Той е най-добрата евтина алтернатива на скъпите препарати, намираща се на ръка разстояние - скрит в кухненския шкаф.

Ако оцетът не е любимата ви  миризма, може да го приготвите с капки етерично масло, което да убие аромата му. Не трябва да ви притеснява обаче остатъчна миризма. Скоро, след като сте почистили, оцетът няма да се усеща, така че острият му мирис не е проблем за банята и дома.

Как се използва оцетът за почистване на банята?

-          Ако се чудите как да почистим банята с оцет и как се използва той, добре е да знаете, че е най-ефективен загрят.

-          Не се работи с чист оцет, той е силен като действие и с цел безопасност за повърхностите се разрежда 1:1 с вода.

-          С оцет може да изчистите плочките, мивките, слушалките и душовете, фугите между плочките и дори плесен и мухъл, като се напръсква белия оцет директно върху мястото и се оставя да действа около 15 минути до половин час. Забърсва се с мека кърпа, която предварително трябва да навлажните. Това е всичко – лесно, бързо, изгодно и безопасно и банята ви блести от чистота.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес