Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се почиства керамичен плот, така че да светне до блясък?

12 юни 2024, 20:44 часа
Реклама

Ако почистите печката навреме и избегнете сериозно замърсяване, тя ще ви служи дълги години и ще изглежда като нова.

Плотовете със стъклокерамична повърхност изглеждат просто луксозни и сега много домакини се интересуват от въпроса как да почистят стъклокерамичен плот, така че да няма драскотини или ивици по него. Можете да измиете стъклокерамична печка доста лесно, ако следвате съветите на опитни домакини.

Такива плочи са много крехки и трябва да се почистват много внимателно, като се използват само специални меки почистващи препарати. Не забравяйте, когато се грижите за стъклокерамиката, че този материал не понася алкални агенти и груби абразиви. Затова никога не отлагайте измиването и се опитайте да почистите повърхността навреме.

6 начина да почистите кухненския плот за секунди

- Никога не мийте горещ панел, в противен случай по повърхността могат да останат тежки петна и дори да се появят пукнатини, които ще повредят плочката.

- Не използвайте тенджери или тигани с груби дъна, в противен случай ще повредите стъклокерамичните повърхности.

- Стъклокерамиката може да се избърсва само с меки гъби и салфетки.

- Препаратът за почистване на стъклокерамични котлони трябва да е гелообразен или под формата на паста или крем.

- Ако поддържате панела чист всеки ден, тогава няма да се налага да мислите как да измиете старите въглеродни отлагания.

Ако прясно накапаната мазнина може да се отстрани с препарат и салфетка, тогава как можете да измиете старите петна?

Зехтин

Можете лесно да се отървете от старите въглеродни отлагания с помощта на зехтин. Просто добавете малко зехтин и оставете за 15-20 минути. След това карбонът ще се отдели много по-лесно и можете да го почистите с гъба.

Керамичният плот ще бъде като нов с това почистване

Сода + лимонов сок

Можете да почистите въглеродните отлагания от стъклокерамична печка с помощта на лимонов сок и сода за хляб. Вземете по 1 с. л. сода за хляб и я разредете с вода, за да направите паста. Нанесете тази паста върху повърхността и разтрийте леко. След 10 минути можете да отстраните сместа с кърпа - повърхността ще стане абсолютно чиста. Но се уверете, че содата не изсъхва напълно, в противен случай ще трябва да накиснете праха.

Не е нужно да отстранявате напълно содата, но оставете малко и полейте отгоре лимонов сок. Ще започне реакция, която ще разтвори цялата останала мръсотия. Тази смес действа като силен почистващ препарат.

Оцет

Можете да почистите стъклокерамиката от въглеродни отлагания с обикновен оцет. Повърхността на електрическите табла се забърсва с разтвор, приготвен от равни части оцет и вода. Разтворът се налива в пулверизатор и панелът се обработва с него. Оцетът идеално почиства и дори дезинфекцира. Всичко, което трябва да направите, е да избършете повърхността с влажна кърпа и да избършете на сухо.

Перилни препарати

Някои препарати, които се използват за почистване на съдове или хладилник, могат да се използват и за почистване на плота. Но такива продукти трябва да се използват внимателно, за да не разрушат стъклокерамиката. Гелът за съдове е най-подходящ за тези цели.

Амоняк

Отличен начин за почистване на плота е амонякът. Амонякът може да се справи и с най-упоритите петна. В допълнение, амонякът ще добави блясък към панела.

Вземете 250 ml вода и я изсипете в бутилка със спрей. Изсипете 50 ml амоняк в него. Разбъркайте добре разтвора и се захващайте за работа. Напръскайте продукта върху стъклокерамиката и оставете за 10 минути. След това избършете печката с кърпа и подсушете.

Растително масло

След измиване е по-добре да смажете панела с растително масло, което ще създаде тънък защитен филм върху стъклото. Просто избършете повърхността с влакнеста кърпа, напоена със слънчогледово масло. Благодарение на защитното фолио, всички пръскащи мазнини могат лесно да бъдат отстранени.

Грижете се за вашия стъклокерамичен плот като за зеницата на окото си. Не бъдете мързеливи, за да премахнете незабавно мръсотията от повърхността, дори ако сте много уморени в кухнята. Ако почистите печката навреме и избегнете сериозно замърсяване, тя ще ви служи дълги години и ще изглежда като нова.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес