Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик за приятен аромат на спалното бельо дори и след дълъг престой в гардероба

27 февруари 2023, 16:00 часа

На всеки се е случвало след вадене гардероба или рафта прането да има неприятна миризма. Каква би била причината и как да го предотвратим?

За да предотвратите появата на лоша миризма на спалното бельо е необходимо да се съобразите с някои елементарни правила:

  • никога не съхранявайте спално бельо в килера с обувки;
  • не го оставяйте влажно на рафтовете;
  • не го оставяйте, където се наслоява прах.

За да може вашето бельо винаги да мирише свежо и да радва с приятен аромат, трябва да знаете няколко начина как правилно да го съхранявате и какво да правите, ако се сблъскате с лошата миризма.

Странен трик с чаршафите, който в армията правят, за да се наспиват с по-малко сън

Как да премахнете успешно лошата миризма на прането?

Спалното бельо, което не се използва твърде често, трябва периодично да се изважда от гардероба, да се проветрява, изтръсква и пере.

Ако въпреки това, прането е придобило неприятна миризма, тогава простите и надеждни народни методи ще ви помогнат.

Газирана вода

Ако прането ви мирише неприятно, добавете 250 г газирана вода в чекмеджето за перилен препарат. Ако перете дрехи в пералня, такъв прост трик не само ще съдейства за отстраняване на миризмата на плесен, но и ще направи тъканта много по-чиста: няма да има стари петна и ивици.

Разберете на колко градуса се перат чаршафите най-добре

Оцет

Оцетът, който винаги ще се намери в кухнята на всяка домакиня, може да бъде приложен като добавка към праха за пране.

Изсипете оцет в мерителна чаша и го добавете в същото отделение, където обикновено поставяте препарат за пране. Изперете прането по трядиционния начин, като изберете нужния режим. След прането с оцет няма да останат чужди миризми, те ще изчезнат без следа.

Трябва обаче да знаете, че миризмата на киселина може да се задържи няколко часа, така че изсушете прането на открито и не го поставяйте веднага в шкафа. Оставете аромата на оцет да се разсее напълно. В противен случай като извадите спалното бельо за използване, ще се усеща все още оцетената миризма.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес