Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

10 май 2023, 18:40 часа
Реклама

Представяме ви списък с най-добрите изпитани хакове за пране, които ще ви помогнат да запазите дрехите си свежи, меки и ярки.

1. Премахнете мазните петна с царевично нишесте

Следващия път, когато имате мазно петно върху любимия си пуловер, можете лесно да се отървете от него като нанесете царевично нишесте върху мазното петно. Това ще премахне петното почти веднага.

Всичко, което трябва да направите, е да оставите царевичното нишесте да престои няколко часа, за да може да попие в мазнината. След това, може също да го покриете с тънка, суха кърпа и да натиснете тъканта с ютия с висока температура.

2. Тебеширът може да се справи с мазните петна

За да върнете красивия вид на любимата си дреха, натъркайте тебешир или креда върху тъканта и оставете да абсорбира мазното петно. Уверете се, че използвате тебешир със същия цвят като цвета на вашата дреха и го оставете да стегне за няколко часа. Изперете дрехата си по обичайния начин.

3. Лакът за коса и дезинфектантът за ръце могат да победят петната от мастило

Въпреки че петната от мастило не се появяват толкова често, когато се появят, е почти гарантирано, че ще трябва да се разделите с дрехите си.

Въпреки това, може да напръскате със лак за коса или дезинфектант за ръце върху петното от мастило, изчаквате около 10 минути и след това го измиете, петното гарантирано ще изчезне.

Успешни начини да премахнете миризмата на тютюн от дрехите

4. Оцетът омекотява твърдите тъкани

Ако току-що сте закупили нов чифт дънки и сте ги изпрали няколко пъти, надявайки се да омекнат, но те все още изглеждат твърди, не се притеснявайте, добрият стар оцет ще ви дойде на помощ.

Всичко, което трябва да направите, е да налеете половин чаша оцет в пералнята и той ще омекоти дори и най-твърдите и груби тъкани.

5. Никога повече няма да губите чорапи

Започнете да използвате мрежести торби. Те са чудесен начин да спрете постоянно да губите чорапи. И въпреки че мрежестите торби обикновено се използват за пране на бельо и други деликатни дрехи, ако хвърлите мръсните си чорапи в торбата, затворите ги с цип и ги сложите в прането, никога повече няма да загубите и един чифт чорапи.

Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

6. Белият хляб може да изтрие всяко петно от червило

Въпреки че петната от червило не се случват много често, те могат да се появят. Всичко, което трябва да направите, е да махнете кората и да направите меката част на хляба на топка. Попийте и потупайте бързо върху петното от червило; трябва да абсорбира всичко. Това, което не е излязло трябва да падне в пералнята при следващото пране.

7. Отървете се завинаги от неприятните петна от пот

Един от най-добрите начини да победите ужасните петна от пот е обикновен сапун за съдове, сода за хляб и водороден пероксид.

Ако смесите всички тези съставки и след това изтъркате петното с топла вода петната веднага ще изчезнат.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес