Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли, че новият чифт гуми винаги трябва да е отзад? (ВИДЕО)

16 септември 2024, 10:28 часа • 696 прочитания

Много шофьори вярват, че по-новите гуми винаги трябва са се поставят отпред. В същото време обаче експертите са категорични, че това грешка. И твърдят, че когато сменим износените предни гуми, никога не трябва да поставяме новите отпред. Вместо това, те трябва да се монтират на задната ос, а тези от нея да се поставят отпред. И задвижването в случая - предно, задно или 4х4, няма никакво значение.

За какво да внимавате при покупка на гуми втора употреба

Техническият експерт на британското подразделение на компанията Michelin - Брайън Портеус, разкрива, че повече от половината шофьори в страната, както и механиците в специализираните работилници допускат подобно грешка. Те слагат новите гуми отпред, а старите отзад. Портеус обаче е категоричен, че новите гуми на задната ос правят колата по-стабилна, което помага както за по-добро сцепление, така и при спиране.

Снимка: Michelin

Но защо бихте искали най-добрите гуми отзад, когато предницата е тази, която трябва да извърши цялото завиване и силно спиране? Всичко е свързано със стабилността. Поставянето на здравите гуми отзад свежда до минимум шанса от шокови плъзгания при презавиване, които могат да бъдат смъртоносни на мокър обществен път с други превозни средства наоколо.

Още: Защо не се препоръчва да караме със зимни гуми през лятото?

„След като автомобилът е стабилен, тогава можете да започнете да мислите за спиране и сцепление. И това, което всъщност откривате, е, че има достатъчно спиране и сцепление от частично износените гуми отпред“, обяснява експертът.

Най-важното е, че всяко приплъзване на предницата ще бъде по-лесно за разбиране и контрол от водача. Можете да изпитате това сами, без да рискувате катастрофа, ако имате конфигурируема конзолна игра за шофиране като Gran Turismo. Опитайте различни комбинации от твърди и меки гуми на предната и задната ос на всеки автомобил и разликите в управлението ще бъдат ясно изразени.

 

Експертът на Michelin също казва, че правилото за „нова гума отзад“ се прилага независимо от конфигурацията на задвижването на вашия автомобил.

Още: Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

„FWD, RWD и 4×4 всички реагират по подобен начин на границата на странично сцепление. След като се плъзне, характеристиките и изискванията на водача за възстановяване на стабилността се различават леко между различните превозни средства, но съветът за поддържане на най-доброто сцепление отзад, за да се избегне възможността за презавиване и повдигане от презавиване, остава един и същ за всички“, казва Портеус.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес