Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо педалът на спирачката „потъва“ или хваща по-късно?

12 януари 2024, 08:25 часа
Реклама

Отказът на спирачния педал по време на шофиране е често срещано и със сигурност плашещо явление, защото обикновено се случва неочаквано. И може да има много причини за такова неприятно събитие. Нека да разгледаме основните.

Колата не спира добре след обслужване

Много шофьори вероятно си спомнят първия път, когато са сменили спирачните накладки, след което са напуснали сервиза и колата им едва е намалила скоростта. Факт е, че след като инсталирате нови части, трябва да натиснете и отпуснете педала няколко пъти, за да създадете необходимото налягане в системата. Но усещането не е приятно, особено за начинаещите шофьори.

Още: Знаете ли как да използвате правилно ABS през зимата

Ако ефектът се повтаря отново и отново, тогава проблемът е въздухът, който не е бил изкаран от системата. Това означава, че спирачките се нуждаят от ново обезвъздушаване. Това може да стане и извън сервиз, но е необходим помощник.

Освен това трябва да се избягва рязкото спиране през първите километри, докато накладките се търкат върху дисковете (особено ако триещите се двойки части са нови).

Педалът на спирачката отказва по време на шофиране

Този сценарий в никакъв случай не е необичаен. Особено в планински райони, където е лесно да прегреете спирачките при дълги спускания. Ако ходът на педала се увеличи и забавянето е далеч от желаното, тогава проблемът е прегряване на течността или самите механизми.

Още: Защо не трябва да оставяте колата си с обърнати колела

В този случай трябва да спрете (ако не е възможно да карате без спирачки, за да охладите дисковете и накладките с входящия въздух) и да изчакате, докато спирачките изстинат.

За да избегнете прегряване на спирачките, при спускане трябва да използвате по-ниски предавки (спиране с помощта на двигателя) и да не се правите на състезател при преминаване през серпентини. Дисковете и накладките се загряват бързо при интензивно и често спиране от високи скорости.

Педалът може да се повреди поради изтичане на спирачна течност, но предупредителната лампа на предния панел определено ще покаже това. Освен това тази лампа ще мига, когато спирачните механизми са силно износени - ходът на буталата се увеличава и съответно е необходима повече течност за това. Тя напуска резервоара, на което сензорът реагира.

Още: Ако правите това, ще повредите ръчната спирачка

Теч може да възникне поради повреда на спирачните тръбопроводи и тръби, в някои случаи главният цилиндър тече. Не забравяйте за редовната подмяна на течността - тя е хигроскопична и натрупаната влага може да причини корозия на частите с течение на времето.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес