Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо експериментите с вискозитета на двигателното масло са опасни?

15 юли 2024, 13:37 часа • 5733 прочитания

Всеки производител на автомобили препоръчва пълнене на масло с определени параметри, които са оптимално подходящи за конкретен двигател. Съставът е избран, като се вземат предвид конструктивните характеристики. Обикновено се препоръчва да се сипва масло с нисък индекс на вискозитет. Намалява загубите на енергия и помага за пестене на гориво.

Кои са колите с най-голям разход на моторно масло

Повечето автомобилни производители препоръчват масло, като се взема предвид спецификата на конкретен двигател - празнини в триещите се двойки, напречно сечение на маслените канали, производителност на маслената помпа.

Ако говорим за проста работа (без моторни спортове и тежки офроуд условия), тогава правилното решение би било използването на масло с вискозитета, препоръчан от производителя на автомобила. В противен случай двигателят може да започне да получи повреда. Твърде гъстото масло запушва каналите, а твърде рядкото масло не осигурява достатъчна защита.

Още: Механик обясни кога разходът на масло не е повод за притесение

Производителите на автомобили обикновено препоръчват няколко опции за вискозитет на маслото, които са подходящи за двигатели с вътрешно горене. Подходящият вариант трябва да бъде избран, като се вземе предвид климата в региона - средната температура на въздуха. Леко отклонение във вискозитета от препоръките на производителя е подходящо само за двигатели с голям пробег. За да може старият двигател да се смазва по-добре, се препоръчва да се напълни с по-вискозно масло.

Във всички останали случаи неправилният избор на вискозитет на маслото води до повишено износване на двигателя, увеличаване на отпадъците (изгаряне на масло), намалена мощност, увеличен разход на гориво и прегряване на задвижващия агрегат.

Опасно ли е повече масло в двигателя

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес