Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen избра Полша за завод за батерии

10 октомври 2023, 15:29 часа • 1871 прочитания

Компанията PowerCo, отговорна за глобалния бизнес с батерии на Volkswagen Group, избра Полша за място за първия си завод. Предприятието с 900 работни места ще се появи в град Ниса, в югозападната част на страната. Част от средствата за реализацията на проекта под формата на парични субсидии за инвестиции в града се осигуряват от полското правителство, като споменаваната сума е 371 милиона долара.

ЕС: Има опасност Европа да загуби надпреварата за батериите

PowerCo представлява съвместното предприятие Ionway на стойност 2,9 милиарда долара, чиято дейност стартира през 2021 г. Компаниите се присъединяват към редица европейски автомобилни производители, които преминават към използване на европейски батерии в електрически превозни средства. До края на десетилетието Ionway планира да произвежда приблизително 160 гигаватчаса (GWh) годишно. Това е достатъчно за производството на 2,2 милиона електрически превозни средства.

Както казват от PowerCo, Полша е избрана по редица причини. По-специално бяха взети предвид географското местоположение, наличието на квалифицирана работна ръка и възобновяемите енергийни източници. Строителството ще започне след получаване на разрешителни.

Още: Можеше да е България: Румъния спечели завод за батерии и 8000 работни места (ВИДЕО)

Мисията на Ionway е да снабдява европейските фабрики за батерийни клетки на PowerCo с ключови материали за батерии. Очаква се компанията да може да покрие повечето нужди на PowerCo в ЕС. Белгийската химическа и металургична компания Umicore, специализирана в благородни, редкоземни и цветни метали, ще осигури производството с катодни материали. Тя е партньор на Volkswagen Group в съвместното предприятие PowerCo.

Както беше обявено по-рано, PowerCo и партньорите ще инвестират повече от 21 милиарда долара и ще наемат до 20 000 души в Европа до 2030 г. Общо германският концерн ще построи шест фабрики за батерии в Европа, по-специално в Залцгитер (Германия) и Валенсия (Испания). През април тази година Volkswagen обяви плановете си да инвестира до 5,15 милиарда долара за изграждане на завод за автомобилни батерии в Онтарио (Канада).

Бъдещето на VW е поставено на карта заради електромобилите

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес