Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Mercedes-Benz започват да пестят

25 октомври 2024, 15:18 часа • 609 прочитания

Германският производител Mercedes-Benz обяви предстоящи обяви съкращенията на разходите след слабите резултати от третия тримесечие. Компанията се бори с жестока конкуренция на китайския пазар, както и с ниското търсене на луксозни и електрически модели.

Mercedes ще развива своите коли като смартфони

Финансовият директор на производителя от Щутгарт - Харалд Вилхелм, коментира пред медиите в Германия, че резултатите не са оправдали очаквания на ръководството и на акционерите. Приходите на концерна спаднали с цели 54% до 1,7 млрд евро, а чистата печалба е със 7% по-малко.

Затова и Mercedes-Benz е коригирал годишната си прогноза за печалбите в посока на понижение. Производителят планира усилване на мерките за икономии на разходите в различни си подразделение, но подробности за конкретни съклащения не се съобщават.

Още: Автомобилни производите масово намаляват прогнозите си за печалби

Големите проблеми през автомобилния производител да високите разходи за енергия и работна сила в Германия, както и значителните инвестиции в прехода към електрификация. На всичко отгоре Mercedes се сблъска и със сериозен спад на продажбите на най-големия пазар в Китай, където потребителите през последните месеци се отказват от покупката на автомобили на чужди производители, за да изберат местни продукти.

Тежката ситуация, в която е изпаднал Mercedes, важи и да други водещи германски производители. При BMW също се отчита спад на продажбите в Китай, като това не подмина и Volkswagen. Нещо повече - концернът от Волфсбурт наскоро обяви намерението си да затвори заводите в Германия заради сложната ситуация на пазара, свързана най-вече със спада на търсенето на електромобили.

Mercedes получи разрешение за ползване на тюркоазени светлини

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес