Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota откри как да увеличи живота на батериите за електромобили

27 септември 2024, 15:12 часа • 356 прочитания

През последните години автомобилната индустрия активно инвестира в разработването на електрически превозни средства, като обръща специално внимание на увеличаването на капацитета и експлоатационния живот на батериите. Въпреки това, скорошно откритие, направено от Toyota Research Institute (TRI) в сътрудничество с китайски изследователи, може радикално да промени подхода към разработването на батерии.

Toyota готви революция при двигателите с вътрешно горене

Изследователите са открили начин да удължат живота на литиево-йонните батерии с до 70% само чрез промяна на протокола за първо зареждане. Това откритие може значително да намали разходите за производство на батерии, както и да намали необходимостта от разработване на устройства с повишен капацитет.

Преди това първото зареждане на батериите се извършваше бавно, при ниска мощност, което отнемаше до 10 часа. Експериментите обаче показват, че бързото зареждане при високо напрежение по време на първия цикъл може значително да увеличи живота на батерията.

Още: Panasonic направи пробив при батериите за електрически автомобили

Това откритие поставя под въпрос необходимостта от по-големи инвестиции в разработването на батерии с по-висок капацитет, тъй като съществуващите могат да издържат много по-дълго. В допълнение, ускореният процес на зареждане намалява времето за производство и намалява разходите за батерии, което в дългосрочен план ще доведе до по-евтини електрически превозни средства за потребителите.

Подобен пробив може да бъде ключов за развитието на електрическите превозни средства и да принуди автомобилните производители да преосмислят стратегиите си през следващите години.

Енергийна революция: учени превърнаха водата в гориво за електромобили

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес