Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Stellantis заплаши да закрие завода си във Великобритания

18 май 2023, 11:52 часа • 1699 прочитания

Европейският автомобилен концерн Stellantis заплаши да затвори завод във Великобритания. Съоръжението за производство на електрически превозни средства в Елесмър Порт е застрашен от спиране заради правилата за Брекзит, свързани с произхода на съответния продукт, съобщава агенция Reuters.

Според действащия правилник, от 2024 г. всички фабрично сглобени автомобили ще подлежат на данък от 10%, когато се изнасят за континенталната част на Европа, тъй като не съдържат достатъчно местно произведени компоненти (по-малко от 45%). Целта е да се стимулира икономиката на страната и да се подпомогнат фирмите, произвеждащи автомобилно оборудване.

От Stellantis вече са изпратили писмо до комисията по бизнеса в парламента на Великобритания, в което казва, че ще затвори местния си завод, ако разходите за производство на електрически превозни средства в страната „станат неконкурентоспособни и неустойчиви“. Автомобилният производител иска от правителството да сключи споразумение с ЕС за запазване на сегашните правила за страната на произход до 2027 г.

Stellantis стана първият автомобилен производител, който призова Обединеното кралство да предоговори условията на търговското споразумение за Брекзит. По-рано обаче други автомобилни компании изразиха загриженост относно настоящата ситуация в страната. Ако условията не бъдат преразгледани, местно произведените електрически превозни средства няма да могат да се конкурират по цена с европейските модели, захранвани с батерии.

Някои марки вече обявиха прехвърлянето на производството от Великобритания в други страни. MIN, например, ще произвежда електрически автомобили в Китай.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес