С какви обувки не трябва да се шофира?

2888
С какви обувки не трябва да се шофира?
Снимка: Auto.Mail

Правилата за движение у нас не забраняват шофирането на бос крак или носенето на „грешни“ обувки по време на шофиране. Все пак трябва да бъдете наясно, че неудобните обувки могат да причинят инцидент на пътя. Когато шофира кола бос или с дебели обувки, водачът губи контакт с колата - той не усеща достатъчно силата върху педалите или просто може по погрешка да ги обърка.

Преди няколко години Ford проведе собствено проучване, за да разбере дали шофирането с грешни обувки е наистина опасно. И се оказа, че то е по-опасно, отколкото може да изглежда. Джапанките, например, се считат за най-опасните обувки за шофьорите, тъй като те могат да излетят от краката им и да попаднат под педалите, блокирайки ги.

Експертите на Ford изчисляват, че разхлабените обувки увеличават спирането средно с 0,13 секунди. Може да не изглежда чак толкова много, но при намаляване на скоростта от 95 км/ч спирачният път се увеличава с цели 3,5 метра.

Още: Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

При джапанките придвижването на крака ви до педала на спирачката отнема два пъти повече време, отколкото при нормалните обувки.

Има ли глоби в други държави?

Да, и то доста високи! В Испания, например, шофьорът ще бъде глобен с 80 евро, ако кара по джапанки или бос. Между другото, в тази страна има и други необичайни глоби за „неподходящо“ шофиране. За шофиране с шапка, която покрива ушите ви, ще бъдете глобени със същите 80 евро; за шофиране с гол торс също ще трябва да платите глоба от 80 евро. Ако местната полиция забележи, че пътник е вдигнал краката си върху предния панел, шофьорът ще бъде глобен със 100 евро.

Във Франция също има глоба за шофиране с неудобни обувки. За такова нарушение водачът ще трябва да плати 90 евро, докато в Америка наказание за шофиране бос се налага само в един щат - Алабама. А причината за това е катастрофа с жертви, при която шофьорът признава, че не е успял да натисне педала на спирачката, тъй като е бил прекалено горещ.

Още: Психолози посочиха как да бъде избегнат конфликт на пътя

Шофьорът може да бъде глобен и за управление с неподходящи обувки, което също може да причини инцидент. Вярно, не във всички държави. И най-важното е, че размерът на глобата зависи от държавата. В някои може да достигне 2500 долара.

Във Великобритания няма пряка забрана за шофиране с джапанки (или други неудобни обувки). Правилата обаче гласят, че водачът трябва да носи „облекло и обувки, които не пречат на правилното използване на устройствата за управление на превозното средство“.

Ако грешните обувки накарат шофьор да направи грешка, която полицията счита за небрежно шофиране, той може да бъде изправен пред глоба от 100 лири. А ако се случи инцидент поради грешни обувки, глобата може да достигне до 5000 лири. Правилата предвиждат и лишаване от право да управляват автомобил.

Шофирането без обувки е забранено само в някои страни. Сред тях са Германия (за такова нарушение шофьорите могат да бъдат лишени от застраховка), Хонконг и Белгия (ще бъдат глобени само при инцидент).

Още: За кои шофьори подгряването на седалките е опасно?

Какви обувки не трябва да носите, когато шофирате?

Високи токчета, филцови ботуши, ски и сноуборд обувки, джапанки, обувки с хлъзгава подметка, домашни пантофи, обувки с дебела подметка, обувки на платформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

До 2030 г. мощен автомобилен пазар ще превземе 1/3 световния

Как да предпазите двигателя от прегряване в жегите?

Флагманският SUV на BMW може да остане без наследник

Продажбите на Tesla Model Y в Европа се сринаха

Как да удължите живота на турбината на двигателя?

Новата хиперкола на Bugatti вдига 445 км/ч

Спад на регистрираните нови автомобили в ЕС през май, в България обаче има ръст

Китайските производители отговориха на европейските мита

Лекари казаха за колко минути на слънце колата се превръща в печка

Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com