Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Renault намалява стойността на електромобилите с до 30%

28 юли 2020, 09:10 часа • 8131 прочитания

Френският производител Renault и неговият партньор Nissan ще намалят стойността на електрически модели с между 20 и 30%. Това ще бъде постигнато, благодарение на платформата за автомобили на ток CMF-EV, която ще дебютира при новия кросоувър Nissan Ariya.

Заедно с нея ще бъде използвани и нови акумулатори и електромотори, съобщи пред Automotive News Europe продуктовият директор на Renault -Жан-Пол Дре, който отговаря за електромобилите. Според него, новата платформа позволява икономисване на 30% от производствените разходи и от стойността на батериите, както и 20% от тази на електрическите двигатели.

„Внедряването и използването на новата платформа ще позволи следващото поколение електромобили на Renault да бъде напълно сравнимо като крайна цена с автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Ако погледнете, какво се случва в автомобилната индустрия, то ще видите, че повечето компании действат като нас. Разликата обаче е, че те създават подобни платформи за електромобили от по-висок ценови сегмент“, заяви Дре.

Новата платформа ще дебютира при кросоувъра Nissan Ariya, а след това ще бъде използвана и за по-голям всъдеход на японската марка, който ще излезе на пазара през 2021 г. В Nissan очакват бурен ръст на продажбите в сегментите C-SUV и D-SUV и затова ще насочат сериозни усилия именно в тях. Плановете на компанията са още през 2023 г. поне 50% от гамата на марката да бъде електрифицирана.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес