Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един проблем спъва продажбите на електромобили

31 май 2024, 11:42 часа • 2535 прочитания

Проблемът с падащите остатъчни стойности и по-скъпите лизингови оферти усложнява продажбите на електрически превозни средства, които и без това се забавят през последните месеци.

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Лизингът се превърна в популярен начин за привличане на потребители към електрически превозни средства. Въпреки това, остатъчните стойности на електрическите превозни средства са намалели, което прави лизинга по-скъп за автомобилните производители през третото тримесечие, твърди компанията за консултация и анализи ALG.

Тя публикува насоки за автомобилен лизинг на всеки два месеца, предоставяйки на кредиторите обективно изчислени остатъчни стойности - прогнозираната бъдеща стойност на автомобил или друг актив. Разликата между цената и остатъчната стойност, заедно с лихвените проценти и възможните стимули, определя месечното плащане, което често е решаващият фактор за потребителите.

Още: Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

„ALG постоянно наблюдава пазара, особено търговете на едро, където колите често се продават след изтичане на лизинга, и намалява остатъчните стойности от известно време“, каза Тайсън Джомини, вицепрезидент на J.D.Power

Причината е проста - доминиращият играч на пазара на електрически превозни средства в САЩ - Tesla, намали цените на популярните си модели Model Y и Model 3. Това доведе до спад в цената на употребяваните Tesla и, съответно, на конкурентните автомобили .

„Намаляването на цените на Tesla оказа огромен натиск върху цените на употребяваните електрически превозни средства“, допълва Джомини.

Ако употребяваните електрически автомобили струват по-малко днес, отколкото преди няколко месеца, логично е да се предположи, че тяхната бъдеща стойност - да речем след три години - също ще бъде по-ниска от очакваната преди промяната на ценовата политика на Tesla. Колите са склонни да губят стойност с течение на времето - поне по време на лизинговия срок, който изтича много преди колата да стане класика.

Още: Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Съществува и възможност за по-ниски лихви, което Илон Мъск посочи като причина за спада на цените на Tesla. Въпреки това, тъй като икономиката на САЩ расте по-бързо, инфлацията не е паднала до целта от 2%, забавяйки намаляването на лихвените проценти по краткосрочните заеми, които определят базовата линия за други форми на кредитиране като ипотеки, кредитни карти и заеми за автомобили.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес