Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Opel Grandland също стана електромобил

23 април 2024, 14:57 часа • 1391 прочитания

Германският производител Opel разкри новото поколение на Grandland, който получава електрическо задвижване, но ще се предлага и с хибридни агрегати. Моделът ще играе основна роля за постигане на целта, която са си поставили в Opel, а именно - от 2028 г. марката да се превърне в производител на изцяло електрически превозни средства.

Второто поколение Opel Grandland е значително трансформирано, като предната част е направена в корпоративния стил 3D Vizor, а светещи ивици се простират през предната и задната част на автомобила. Също така емблемата вече е осветена в бяло, а надписът Opel отзад е осветена в червено.

Снимка: Opel

Кросоувърът разполага с усъвършенствана матрична оптика (всеки фар се състои от 25 600 елемента), която свети по-ярко и подчертава по-добре обектите на пътя, без да заслепява другите водачи. Освен всичко изброено, новият Grandland е по-голям от своя предшественик, салонът му е по-просторен, а багажникът му е по-голям (увеличението е с 36 литра).

Още: Opel възражда Frontera в нова опаковка

В кабината има 16-инчов екран на мултимедийната система, докато зад волана е монтиран цифров инструментален панел. Ще се предлага и хед-ъп дисплей, климатичният контрол ще се управлява с физически бутони, а седалките имат сертификат от AGR (организация на германските ортопеди).

Снимка: Opel

Страничните дефлектори са интегрирани във вратите, което визуално увеличава предния панел. Сред необичайните решения можем да подчертаем безжично зарядно устройство за смартфон, разположено под стъкло. И накрая, пътниците отзад имат допълнително място за краката, а задната седалка се сгъва в съотношение 40:20:40, увеличавайки обема на багажника до 1641 литра.

Моделът е базиран на платформата STLA Medium на концерна Stellantis, която Grandland споделя с Peugeot 3008, като тази архитектура предвижда инсталирането както на двигател с вътрешно горене, така и на електрически двигатели с батерия.

Снимка: Opel

Базовият кросоувър на Opel има мека хибридна настройка с 1,2-литров, 3-цилиндров двигател и 48-волтов стартер-генератор. Едно стъпало по-нагоре е пълноценният хибрид, който изминава на чисто електричество до 85 километра, но ще бъде пуснат в продажба по-късно.

Още: Най-успешният Opel пое в нова посока

Най-скъпият Grandland ще има изцяло електрическо задвижване. Засега няма информация относно тези агрегатите, но се очаква те да бъдат подобни на тези на Peugeot 3008. Това означава версия с предно предаване, тоест само един двигател и 231 к.с., както и с два електромотора и 326 к.с. Пробегът с едно зареждане ще бъде между 500 и 525 к.с.

Снимка: Opel

Електрическото Peugeot 3008 може да се зарежда с максимална мощност от 160 kW. Зареждането от 20 до 80% отнема около 30 минути. Очаква се и Opel Grandland да получи същите параметри.

От Opel все още не са обявил датата на пускане на пазара или цените на Grandland Electric. Очаква се моделът да се появи на пазара през третото тримесечие на годината.

Opel показа автомобил с прибиращ се волан

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес