Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасна ли е повече спирачна течност в колата?

22 февруари 2023, 13:40 часа
Реклама

Нивото на спирачната течност в автомобила понякога се оказва над максимума, посочен на резервоара, в които тя се намира. Причините за това най-често са две – или механикът, който е сменял течността като част от рутинната поддръжка на колата е сипал повече, или същото е сторил шофьорът на колата. И в два случая обаче това не предвещава нищо добро както за самия автомобил, така и за портфейла на собственика му.

Обикновено до препълване на спирачната течност се стига от незнание или от мързел. В крайна сметка, ако някой от елементите на спирачната система започне да изпуска, тогава течността редовно трябва да актуализира или казано по друг начин – да се долее. В резултат на това сензорът, който контролира наличието на тази течност, както и следи налягането във веригата, започва да работи неправилно.

Това означава, че при рязък старт от място или спиране, на таблото светва съответната лампа. Това води до повреда на сензора и той ще трябва да бъде сменен, което струва немалко пари. В противен случай сензорът ще престане да работи, което ще доведе до други проблеми.


Между другото, самата спирачна течност е много токсична. Изтичайки от резервоара, тя пада върху различни метални части или окабеляване. А това от своя страна ускорява процеса на корозия и води до принудителна подмяна на кабелите. Също така това гарантира различни бъгове в електричеството на автомобила - фалшивите сигнали ще започнат да се появяват един след друг. И така може да се стигне до напълно ненужната замяна на работещи елементи.

Преливането също така може да се дължина на факта, че капакът на резервоара просто е откъснат поради високо налягане. Ако водачът не забележи това, тогава спирачната течност ще се разлее и ще трябва да се допълни, а след това трябва да се почисти и двигателното отделение. При употребяван автомобил, това може да доведе и до пукнатини в резервоара, което вече е сериозно. Или трябва да закърпиш дупката, или да смениш резервоара. Освен това при някои модели той е свързан с главния спирачен цилиндър - тоест всичко ще приключи с закупуването на същия цилиндър и плащането за неговата подмяна.

Затова и не се препоръчва да се кара кола, в която спирачната течност е над максимално допустимата стойност. Проблемът трябва да бъде отстранен незабавно, като това може да стане и с подръчни материали – като спринцовка, например. С нея излишната течност се издърпва колкото е нужно. След това капакът се затваря и проблемът е забравен.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес