Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новите хибриди на Opel получха 48-волтова технология

17 август 2024, 16:59 часа • 2068 прочитания

Германският Opel предостави възможност за електрифицирана мобилност, ефективно пестене на гориво, без да се налага да се променят навиците на шофиране и зареждане на автомобила на зарядна станция, като оборудвано новите си модели с 48-волтова хибридна технология.

Най-новото допълнение в портфолиото е Opel Frontera Hybrid. Новият SUV вече разполага с 48-волтовата технология. Frontera Hybrid е оборудван с 1,2-литров турбо бензинов двигател съi 100 к.с., доработен специално за хибридна употреба. Той работи заедно с електрически мотор с мощност 28 к.с.и електрифицирана шестстепенна трансмисия с двоен съединител, така че разходът на гориво и емисиите на CO2 са значително намалени в сравнение със сравним автомобил с конвенционално задвижване. Моделът се предлага и като турбо хибрид със 136 к.с.

Клиентите на Opel могат да избират и от много други модели с модерната хибридна технология. Предлаганата гама се простира от малкия Opel Corsa през стилния Opel Mokka до представителите в компактния клас Opel Astra и Astra Sports Tourer, както и най-големия SUV модел на марката - Opel Grandland.

Пести се гориво и се използва само електрическия мотор за придвижване

Компактната 48-волтова хибридна технология предлага много предимства при ежедневна употреба. Намалява разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 18 процента (при модел Corsa например) в сравнение с автомобил с вътрешно горене и в същото време увеличава комфорта при шофиране.

Още: Opel представи нова, по-достъпна версия на електрическата Astra

Бензиновият и електрическият двигател работят заедно или поотделно в зависимост от нуждите – винаги в оптимална хармония между консумация на енергия и производителност. За да се гарантира, че каталитичният конвертор и спирачният асистент функционират оптимално от първото натискане на педала на газта, бензиновият двигател винаги се използва при стартиране на моделите на Opel.

Електрическото задвижване подпомага бензиновия двигател при ускорение и потегляне от място. Електрическият мотор допринася за въртящия момент, особено при ниски обороти на двигателя, което благоприятства динамиката на шофиране и намалява CO2 емисиите.

Още: Opel възражда Frontera в нова опаковка

При ниска скорост електрическият двигател позволява–изцяло електрическо придвижване в градска среда-. Автомобилът автоматично превключва на електрическо задвижване, когато зарядът на батерията и външните условия са подходящи. Когато натиснете спирачката или при движение по инерция, батерията рекоперира и зарежда 48-волтовата батерия на хибридната система.

Снимка: Opel

Водачите на хибридни автомобили могат да избират между три режима на шофиране Eco, Normal и Sport. В спортен режим бензиновият двигател винаги работи, за да осигури максимална производителност по всяко време на движение.

Информационен дисплей за водача със специфична информация

Водачите на хибридните модели на Opel могат лесно и удобно да следят най-важните параметри за текущия режим на работа като енергийното състояние и много повече благодарение на специфичната информация представена върху екрана пред тях. Информационният дисплей за водача има изгледи, познати от вариантите на моделите с конвенционално задвижване – с няколко специални допълнителни функции. Цифрите на дисплея за скорост са бели, когато бензиновият двигател работи. При изцяло електрическо придвижване, дисплеят се променя в синьо.

Още: Най-новата Opel Corsa дебютира в България

Когато водачът изведе информацията за енергиен поток, на информационния дисплей се появява схематично представяне на автомобила, показващо потока на енергия между батерията, бензиновия двигател и колелата, както и състоянието на зареждане на батерията. Текущият работен статус – 100 процента електрическо шофиране, рекуперация на енергия или мощността, идваща от двигателя с вътрешно горене се показва в различни цветове.

Снимка: Opel

Когато превозното средство е изключено, дисплеят с обобщена информация за пътуването предоставя допълнителни данни като изминато разстояние, продължителност на пътуването, средна консумация на гориво, оставащ пробег и процент от маршрута, изминат с електрическо задвижване.

Основни компоненти и функции на 48-волтовата хибридна система

• Ново поколение трицилиндрови 1,2-литрови бензинови двигатели, които са специално разработени за хибридно задвижване и отговарят на стандарта за емисии Euro 6e. За оптимална ефективност новите двигатели работят в цикъла на горене на Miller. Този термодинамичен цикъл е активиран от турбокомпресор с променлива геометрия, който подобрява производителността при ниските обороти в минута и променливото газоразпределение на клапаните.

• Нова електрифицирана шестстепенна трансмисия с двоен съединител, която също е проектирана специално за хибридни приложения. Превключванията без прекъсване на въртящия момент са по-кратки и комфортът е по-висок. «Кожухът» на трансмисията също така съдържа електрическия мотор и DC инвертора, оптимизирайки размера и теглото на задвижването и гарантирайки, че се доставят отлични характеристики на шофиране.

• Синхронен електродвигател с постоянен магнит, интегриран в скоростната кутия, произвежда пикова мощност от 21 кВ (28 к.с.) и максимален въртящ момент от 55 Нм.

• Стартер с ремъчно задвижване (базиран на 48-волтова технология), който – в комбинация с електрическия мотор – стартира бензиновия двигател от студен старт. Ремъчният стартер рестартира двигателя бързо и безпроблемно по време на шофиране.

Снимка: Opel

• 48V литиево-йонна батерия с полезен капацитет от 4.32 КWh (бруто 4.890 КWh[SG1] ), която се презарежда чрез рекуперация, монтирана под предната лява седалка (Grandland Hybrid: под каросерията). Това разположение не само постига оптимално разпределение на теглото за добра динамика на шофиране, но също така позволява да се запази пълният обем на багажника.

• Две електрически мрежи. 12V мрежа с ниско напрежение, захранваща оборудването на автомобила (напр. електрически прозорци, информационно-развлекателна система); и 48V мрежа за захранване на хибридната система. Включен е и преобразувател на постоянен ток за пренос на електрическа енергия от 48-волтовата към 12-волтовата мрежа. Ако 48-волтовата батерия е почти празна – например, след като автомобилът е бил неактивен за особено дълго време – преобразувателят може да прехвърли енергия за сервизни цели от 12-волтовата към 48-волтовата мрежа.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес