Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата лимузина на Путин се оказа не толкова руска

09 май 2018, 16:10 часа • 26464 прочитания

Едно от най-очакваните събития по време на инагурацията на руския президент Владимир Путин беше премиерата на новата лимузина, която беше разработвана през последните 4-5 години. И която беше шумно рекламирана като изцяло руски автомобил, предназначен както за управляващите държавата, така и за обикновени клиенти.

Машината действително изглежда впечатляващо, но се оказа, че не е толкова руска, колкото мнозина очакваха. Автомобилни експерти веднага откриха прилики в дизайна с този на Rolls-Royce Ghost и Bentley Continental, докато техническата част до голяма степен е дело на компанията Porsche Engineering, въпреки че има и участие от местни руски компании.

Дължината на лимузината е 6,62 метра, широчината – 2 м, а височината – 1,69 м. Пътният просвет е 200 мм. Автомобилът е оборудван с хибриден силов агрегат, който е изцяло разработка на германците от Porsche и има мощност от 600 к.с.. В него влизат бензинов V8 двигател с обем 4,4 литра, електрически мотор-генератор и система за задвижване на четирите колела. Скоростната кутия е 9-степенна, като е разработена от руската фирма KATE, но технически съвсем малко се отличава от немските си аналози.

За представителната машина е предвиден и още по-голям двигател – 6,6-литров V12 с 4 турбини, развиващ над 850 к.с. Той все още е в процес на разработка, като се очаква да влезе в упротреба не по-рано от 2019 г. Моторът също е дело на компанията Porsche Engineering.

Освен лимузина проектът „Кортеж” включва още 3 автомобила, които ще бъдат предназначени за спомагателните служби, придружаващи руския президент. Това са седан, миниван и кросоувър,. Като всички модели ще се продават под марката Aurus. Името е образувано от думите Aurum (злато) и Russia (Русия), а отделните модели ще бъдат кръстени на кулите на Кремълския дворец. Така лимузината и седанът ще се казват „Сенат”, миниванът – „Арсенал”, а кросоувърът – „Комендант”.

От тях засега е готов само миниванът, който също бе забелязан по време на инагурацията на Путин. Технически характеристики за този автомобил не бяха съобщени, но е известно, че той тежи 3,5 тона. Машината ще може да се задвижва както с 2,0-литров турбомотор, така и с 4,4-литровия V8 с 600 к.с.

Всички модели от проекта „Кортеж” ще бъдат пуснати в по-голяма производство през 2019 г. и съответно ще се появят на пазара. Интерес към колите има от Китай и Обединените Арабски Емирства, като вече е известно, че стартовата цената на представителната лимузина ще бъде около 80 000 евро. При това оборудването ще бъде доста по-бедно от това на колата, возеща руския президент.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес