Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan се готви да напусне Европа

05 май 2020, 14:33 часа • 5052 прочитания

Японският производител Nissan e готов с нова стратегия за развитие за следващите 3 години, съобщава агенция Reuters. Плановете на компанията ще бъдат официално съобщени на 28 май тази година, но според запознати, основната точка в тях ще бъде напускане на европейските пазари.

В последно време марката Nissan се намира в сериозна криза, от която ще се опита да се измъкне, като ще заложи на пазарите в Китай, Япония и САЩ. Именно към тя ще бъдат насочени и бъдещите модели на марката, които в момента се разработват. Освен това, напускането на Европа ще намали конкуренцията с партньорите в алианса Mitsubishi и Renault, които ще продължат да оперират на Стария континент.

Основното, на което ще залага Nissan при бъдещите си модели, е електрификацията, като в компанията разработват ново поколение хибридни силови агрегати. Също така, за Северна Америка се посготвят нови модели с големи размери, докато в Китай и Япония марката ще бъдат представени предимно от компактни автомобили.

Едновременно с това Nissan ще съкрати значително разходите за изследвания и нови разработки в сравнение с 2019 г., като това ще позволи по-рационално използване на освободените ресурси.

Сривът в Nissan започна след ареста на бившия изпълнителен директор Калос Гон през есента на 2018 г., когато той беше обвинен във финансови машинации и разхищаване на фирмени средства. Наложи се сериозно преструктуриране на производството, както и промени в ръководството на компанията. Очаква се, че те ще продължат, като вероятно над 10 000 служители на Nissan ще бъдат освободени.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес