Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кола на Джеймс Бонд беше продадена за над 3 милиона евро

02 декември 2022, 12:49 часа
Реклама

Автомобил Aston Martin DB5, участващ в снимките на филма за Джеймс Бонд „Няма време за умиране“ беше продаден за 2,922 млн британски лири (3,4 лн евро) на благотворителен търг, организиран от аукционна къща „Кристис“ в Лондон.

Всъщност, това е една от осемте коли, проектирани и направени специално за филма. Конкретно тази е с въртяща се цифрова регистрационна табела, прибиращи се фарове, прибиращи се картечници и може да изстрелва специални снаряди. Машината е използвана по време на началната сцена на преследване във филма, където Даниел Крейг кара през Матера (Италия) с Леа Сейду на пътническата седалка.

Всички приходи от продажбата на каскадьорската кола DB5 ще отидат в The Prince's Trust - фондацията на принца на Уелс, която помага на настоящи и бивши членове на разузнавателните служби на Обединеното кралство, както и три благотворителни организации, които подкрепят бивши и настоящи членове на британските специални части.

Други два модела на Aston Martin също бяха продадени по време на търга. Единият беше V8 от 1981 г., който също е управляван от Даниел Крейг във филма „Няма време за умиране“, събирайки 780 000 евро в подкрепа на Агенцията на ООН за бежанците.

Aston Martin DBS Superleggera DBS 007 Edition също беше продаден, като за него бяха платени 495 000 евро, всички от които ще бъдат в полза на Кралския фонд на принца и принцесата на Уелс.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес