Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои устройства в колата лъжат шофьора

17 юли 2024, 12:31 часа • 1717 прочитания

Някои системи и устройства в автомобила са програмирани така, че да заблуждават шофьора. А причините за подобно решение на автомобилните производители са различни, обясняват експертите от веригата сервизи Avalon Kia.

Какво да направи, ако двигателят прегрее?

Скоростомерът, например, задължително трябва да показва 5-10% по-висока скорост от реалната, като това помага на човека зад волана да не превиши случайно разрешените стойности.

При сензорът за температурата на охлаждащата течност се случва точно обратното. Той показва 90 градуса, когато системата работи, въпреки че реалната работна температура е около 110, като това се прави, за да не се притеснява шофьорът. Като цяло, тези грешки са нормални и по правило преследват добри цели.

Още: Как най-лесно да почистим фаровете на колата?

Ако имате общи подозрения относно работата на устройствата, се препоръчва да проверите инструкциите за експлоатация, които трябва да посочват допустимата грешка за конкретни устройства. Освен това, ако възникнат повреди, е препоръчително да се извърши диагностика и да се установи причината за неправилните показания.

Експертите допълват, че определени проблеми с електрониката, като правило, възникват, ако колата, например, е била сериозно наводнена с вода (била е удавена, потопена в много дълбока локва и т.н.) или се появяват в резултат на агресивно шофиране стил. Това засяга много от системите на автомобила и също може да доведе до лъжливи показания.

С какви обувки не трябва да се шофира?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес