Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

18 юни 2024, 16:15 часа • 2493 прочитания

Китайската компания Leapmotor започна производство на електрически превозни средства в полския завод на концерна Stellantis. Първите екземпляри на градския електрически автомобил T03 са сглобени в Leapmotor International в град Тихи.

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

Пълномащабното производство ще започне, както е планирано, през следващия септември, но вече е ясно, че производствените разходи в Полша са подобни на тези в Китай. Те варират от 400 до 500 евро и в двете държави, докато същото количество работа в завод в Италия излиза 1000 евро.

Европейските продажби на компактния електрически автомобил Leapmotor T03 ще се осъществяват чрез търговската мрежа на Stellantis. При старта на продажбите, планиран за септември, колите ще се появят на девет европейски пазара, включително Германия, Франция, Италия и Испания.

Още: Автосалон на BYD изгоря в Китай, подозира се електрическа кола (ВИДЕО)

Малкият T03 е само началото, като 6 месеца след него в Тихи трябва да започне сглобяването на офроуд модела A12. Едновременно с това Leapmotor International стартира подготовка за локализирано производство на компоненти.

Гамата на Leapmotor за европейския пазар ще включва и трети модел - кросоувъра C10. Според компанията обаче няма нужда той да се произвежда на Стария континент, тъй като може да се продава на цена, която компенсира всички разходи по докарването му от Китай.

Stellantis заплаши да закрие завода си във Великобритания

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес