Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

02 май 2023, 17:10 часа

Прахът и пясъкът влизат в гнездата на свещите, засмукват се във всмукателната система и проникват във вентилационните тръби. Финият прах може дори да доведе до надраскване по стените на цилиндрите на двигателя. В допълнение, отлаганията от мръсотия и химическите остатъци, останали от зимата, допринасят за развитието на корозия. Следователно от време на време двигателното отделение трябва да се почиства от мръсотия. Но как да го направите правилно, за да не повредите нещо?

Реклама

Използвайте прахосмукачка

Модерният мотор не обича водни процедури. Там са инсталирани твърде много сензори и други електронни джаджи. Влагата върху бобините за запалване води до прекъсване на работата на двигателя Водата може да попадне и върху блока за управление на двигателя, което да доведе до изгаряне на електронните платки. Следователно, при незначително замърсяване, е по-добре да оставите двигателя такъв, какъвто е.


Ако държите моторът да бъде чист, най-добре е да направите това без използване на вода. Обикновена домакинска прахосмукачка ще свърши работа. Вярно е, че преди почистване е необходимо да премахнете пластмасовите капаци, които покриват двигателя. И трябва да направите това, докато самият мотор е студен.

На първо място, важно е да премахнете праха от основата на свещите и в зоната на въздухозаборниците. Прахосмукачката перфектно отстранява събраните листа и клонки, изсъхналите насекоми по радиатора, както и праховите отлагания по стените на захранващия блок. Можете да помогнете на прахосмукачката със суха четка, но не трябва да натискате силно. Основното в случая е да не докосвате проводниците и техните конектори, защото така може да повредите нещо.

Също така е необходимо да почистите дренажните канали и тавите за събиране на вода, разположени в основата на предното стъкло. Ако се запушат, тогава дъждовната вода може да прелее през ръба на тавата и да повреди електрическата система или дори да наводни кутията с контролния блок на двигателя.

Обърнете внимание на радиаторите

Трябва да обърнете внимание на радиатора на междинния охладител. По време на шофиране по различни пътища върху него се образува кора от мръсотия и прах, което предотвратява нормалното охлаждане. Интеркулерът трябва да се почиства всяка пролет, особено отвътре.

Освен това е задължително почистването на радиаторите и охладителните системи на климатика. Между тях се натъпкват листа и пух, които, подобно на памучна вата, предотвратяват нормалното пренасяне на топлина. Поради това температурата на антифриза може да се повиши, което с течение на времето ще доведе до прегряване на захранващия блок. Веднъж на всеки пет години основният радиатор трябва да се сваля и измива индивидуално.


Почистете номера на мотора

Необходимо е редовно да почиствате номера на двигателя, така че да няма проблеми с КАТ или по време на техническия преглед. Обикновено той се намира на неудобно място и с времето ръждясва. Това може да създаде проблеми при регистрация на автомобил. Номерът не трябва да се почиства с шкурка, тъй като оставя ожулвания и уврежда печата. По-добре е да използвате стари парцали и специални химикали за борба с ръждата.

Измиване с вода

Измиването на двигателното отделение с вода е необходимо само в един случай, а именно когато колата е минавала през кални пътища, след което е събрала килограми глина върху радиатори, прашници (прахоуловители на амортисьорите) и дори върху вентилатора. Глината крие риск от изсъхване и втвърдяване в двигателното отделение, нарушавайки работата на редица механични компоненти, като например шарнирите.

В този случай прашниците могат да се счупят и след това механичните панти ще се повредят. Запушеният радиатор води до прегряване на двигателя. При офроуд мръсотията навлиза в елементите на окачването, събира се върху изпускателните тръби и се озовава върху ролките и зъбните ремъци. За да го измиете, са необходими услугите на специалист, който първо ще защити проблемните зони на двигателя.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес