Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да не съсипете колата си на пътя през есента - едно просто правило

16 октомври 2024, 10:20 часа • 2333 прочитания

Есента е много коварен сезон като за автомобилите, така и за техните шофьори, които все още не са се пренастроили от лятото. И именно подценяването на пътната обстановка крие много опасности, категорични са автомобилни експерти.

Как да подготвим автомобила за студените дни?

След като видят локва, на някои шофьори им е трудно да устоят на порива за преминаване през нея с пълна скорост. В този момент не искате да мислите какво има под водата. А това могат да бъдат дупки, шахти без капаци, големи отломки и т.н. Броят на историите с инциденти и ужасни последствия, съпътстващи такова безразсъдство, е огромен.

Най-често преминаването на такова водно препятствие завършва със загуба на регистрационен номер, пукане на гума или изкривяване на джанта. Понякога може да се стигне и да увреждане на картера, но има и друга сериозна опасност - в сравнително дълбока локва по време на безразсъдно шофиране водата може да попадне във въздухозаборника и да причини хидроудар в двигателя.

Още: Защо шофьорите трябва да внимават с падналите листа

Това се случва, когато водата навлезе в цилиндъра на двигателя и буталото се опитва да я компресира, когато се движи към горната мъртва точка. Но водата е несвиваема - в резултат на това двигателят ще бъде изправен пред скъп и дълъг основен ремонт.

Между другото, плитките локви могат да бъдат не по-малко опасни от дълбоките - в тях често се случва така нареченият аквапланинг. Колелата започват да се плъзгат по слоя вода, губят сцепление и колата става неуправляема. А последиците от това могат да бъдат фатални за возещите се в автомобила или за други участници в движението.

В градска среда, след силен дъжд, преди да преминете през локва, най-добре е да разгледате по-отблизо транспорта, който върви пред вас. Ако същите леки автомобили преодоляват локва без проблеми, добре. Но ако на големи камиони водата скрива половината колело, локвата трябва да бъде избегната, тъй като рискът не си заслужава.

По празни извънградски пътища, когато няма как да заобиколите локва, има смисъл да излезете от колата и да намерите подходяща пръчка, с чиято помощ да прецените дълбочината. Когато решите да преминете, използвайте само първа предавка.

Още: Какво не трябва сами да ремонтирате в колата

И едно последно нещо. Когато локвата е останала зад гърба ви, опитайте внимателно да спрете няколко пъти, за да изсушите мокрите дискове, накладки и барабани на спирачната система.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес