Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бързо да охладите купето на колата без климатик?

07 август 2024, 13:57 часа • 2681 прочитания

Първите автомобили с климатик в кабината се появиха през миналия век, но все още не всеки модели може да се похвали с тази опция, полезна в горещо време. Собственикът на сервизен център разказа как бързо да охлади вътрешността на кола без климатик.

Още: Автомонтьор съветва как да удължите живота на автомобила

Първо, ако колата е стояла под палещите лъчи на слънцето и интериорът се е превърнал в истинска парна баня, тогава не можете да влезете в нея, още по-малко да започнете да шофирате, докато не излезе горещият въздух. Да направите това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Снимка: Auto.Mail

Всичко, което трябва да направите, е да отворите отсрещните врати. Например шофьорът и пътникът отзад вдясно. Това е много по-добре от отваряне на прозорци, защото вентилационната площ е много по-голяма. Практиката показва, че в този случай горещият въздух напуска колата за няколко минути.

Още: Как да пестим ток с вечно пуснат климатик през лятото?

Струва си да запомните, че само тези няколко минути ще трябва да отделите за загряване на двигателя, преди да започнете да шофирате. След това, веднага щом автомобилът започне да се движи, шофьорът може да включи вентилатора на отоплителната система и да настрои клапата за подаване на студен въздух. Разбира се, това не спестява много, но в комбинация с отворени прозорци напълно замества климатика, ако трябва да се движите с достатъчна скорост.

Трябва да се отбележи, че дори на автомобил, който не е оборудван с климатик, можете частично да симулирате работата на системата за климатичен контрол. Всичко, от което се нуждаете, е да настрои печката да издухва студен въздух и да се въоръжите с вода и кърпа, която може да задържи влагата за дълго време. Върху дефлекторите на въздуховодите се поставя парцал, напоен с вода, след което в кабината нахлува осезаемо по-приятен свеж въздух. От време на време просто трябва да намокрите отново тъканта.

Трябва ли климатикът да работи постоянно през лятото, за да ни е най-евтино?

Струва си да се отбележи, че постигайки подобен ефект като от работата на климатик, шофьорът рискува да получи хипотермия. Поради тази причина не се препоръчва да насочвате работещата климатична система към себе си. Препоръчително е да насочите въздушния поток към стъклото или към краката, ако са със затворени обувки. В друга ситуация шофьорът рискува да настине. Това се случва особено често при дълги пътувания без почивка.

Не само парцалът може да помогне за справяне със ситуацията, ако в колата няма климатик. Обикновената кърпа може лесно да бъде заменена със салфетки от най-близкия магазин. Единственият недостатък е, че хартиените салфетки, навлажнени с вода, или обикновените мокри кърпички изсъхват много по-бързо. Следователно ефектът ще продължи не няколко часа, а буквално 20-30 минути, след което ще трябва да повторите процедурата и за тази цел съответно да спрете автомобила, ако няма спътник.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес