Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Япония тества успешно китайско летящо безпилотно такси (ВИДЕО)

20 февруари 2023, 15:03 часа
Реклама

Сферата на безпилотните летателни апарати се развива с много бързи темпове. Китайският производител на въздушни таксита EHang проведе първия по рода си тест в Япония. Дронът с двама пътници извърши успешен полет над брега.

Изпитанието е проведено в японската префектура Оита, като беше наблюдавано наживо от представители на бизнеса и правителството. Двама пътници летяха плавно и удобно по крайбрежието на Танура Бийч в компактно електрическо въздушно такси без пилот в кабината.


Като се има предвид колко бързо напредват технологиите, подобни полети скоро ще се установят твърдо в глобалната транспортна система. Първият успешен демонстрационен полет показва, че този момент е много по-близо, отколкото мнозина си мислят.

Полетът до Оита беше кулминацията на демонстрационна обиколка на четири града в Япония, която започна през лятото на 2022 г. Преди това дронът EHang успешно прелетя по зададен маршрут от една точка до друга. Тогава той летя с максимален по това време полезен товар от 80 килограма. През февруари 2023 г. безпилотен летателен апарат качва на борда си живи пътници.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UuOD8uckUSU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

На Expo 2025 в Осака се очаква услугите на въздушното такси да станат официално достъпни за всички. Засега обаче липсват подробности за прототипа EH12. Все пак е известно, че той може да побере двама пътници, оборудван е с 16 електрически мотора, може да лети на височина от около 3000 метра и обещава пробег от 30 километра с едно зареждане при максимално натоварване.

Интересите на китайската компания EHang не се ограничават само до японския пазар, а се простират и в Европа. Испанската национална полиция може да стане първата европейска агенция, която ще използва безпилотни летателни апарати за патрулиране на райони.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес