Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Infiniti Q30 1.5d Preimium: На границата между два свята (тест-драйв)

02 август 2016, 15:30 часа • 23463 прочитания

През последните години свикнахме да виждаме луксозните и големи кросовъри и седани на Infiniti, които се превърнаха в алтернатива на моделите на голямата немска тройка в тези сегменти. Огромната конкуренция на пазара обаче принуди японската марка да си пробва късмета и в друг клас, където досега нямаше представител. Така се появи Infiniti Q30 – хечбек от сегмент С, в който надпреварата е още по-сериозна.

Всъщност този модел няма как да бъде определен като напълно японски. За неговото създаване компанията си сътрудничи с концерна Daimler (Германия) и с алианса Renault-Nissan (Франция), а производството за Европа се осъществява в завода в Съндърланд (Англия). Общо взето отвсякъде по нещо. Като добавим, че това не е и класически хечбек, човек може да се обърка напълно.

Именно Infiniti Q30 е едно от доказателствата, че границата между кросовъра и стандартния лек автомобил непрекъснато се стеснява. Японците броят този модел за „хечбек”, като предлагат и версия QX30 - кросовър (на някои пазари като този в САЩ, например, ще бъде достъпна само тя). В същото време обаче клирънсът на Q30 достига до 172 мм, което е с цели 13 мм повече от този на Mercedes GLA – най-малкият кросовър в гамата на германците. На всичко отгоре двата модела делят една и съща платформа, която е в основата на обичайната А-Class. При него пък клирънсът е едва 140 мм.

От германския автомобил са заимствани и редица други компоненти и агрегати. В същото време обаче дизайнът си му е изцяло японски и Q30 няма как да бъде объркан с друг автомобил. Масивната предна част, широките калници, нестандартният силует и разчупената задна част водят до една комбинация от лукс и мощ. За това помагат големите джанти, боядисаните в различен цвят компоненти по калниците и броните, LED-светлините, както и хромираната решетка на радиатора.

Салонът на Q30 също представлява смесица от различни стилове. Както и останалите модели на марката, тук всичко е подредено почти идеално, като в същото време е и много луксозно. Няма как обаче да се пропуснат приликите с A-Class, като част от уредите и бутоните са директно взаимствани от германския модел. Лостът за включване на чистачките е преместен вляво, контролерът за фаровете и ръчната спирачка също са поставени от тази страна – нещо, което и типично за моделите на Mercedes.

Претенции можем да имаме към местата за пътници отзад. Тук отново изниква въпросът – това хечбек ли или кросовър. Ако е хечбек – добре, там нещата са ясни, но при кросовър пространството за задните пасажери би трябвало да е по-голямо. А на задната седалка на Q30 трима възрастни едва ли ще се съберат. Обемът на багажника от 368 литра също подсказва, че едно семейство с 2 или 3 деца деца трудно ще може да натовари багажа, нужен за по-продължителна почивка.

На пазарите Infiniti Q30 излиза на пазара с избор от цели пет двигателя - три бензинови и два дизелови. В зависимост от модификацията водачът може да избира между предно предаване и система за задвижване на четирите колела. Както и между спортна и луксозна версия. В нашия случай решихме да подходим малко нетрадиционно. Наясно сме, че вариантът с 2,2-литров дизел (съответно 2,0-литров бензин) и система 4х4 ще превърнат този автомобил в типичното Infiniti, което вече добре познаваме. Затова се спираме на едно от по-слабите предложения – това с 1,5-литров дизел, развиващ мощност от 109 к.с. В случая той е се предлага в луксозната версия, тоест с богато оборудване.

Няма спор, за градски условия това предложение е чудесно. От една страна разходът на гориво в рамките на 5,0-5,5 л/100 км е достижим без почти никакви усилия. Колата е маневрена и лесно управляема, освен това е натъпкана с всевъзможни екстри, които правят пътуването много приятно и леко. Налице за сензори, които предупреждават за намиращи с в близост до автомобила предмети, хора или други превозни средства. Има камера, с чиято помощ паркирането е улеснено максимално, както и редица други глезотии. Шофьорът и възможност да се наблюдава машината от „птичи поглед”, което показва отлично как е позиционирана тя спрямо обграждащата я среда.

В крайна сметка излизаме от града и се втурваме по магистралата, където имаме притеснения, че нещата няма да изглеждат толкова добре. Все пак 1,5-литров дизел със 109 к.с. звучи не особено убедително – нещо, което само след няколко минути напълно забравяме. Този мотор няма никакъв проблем да поддържа скорост от 150-160 км/ч, а автоматичната 7-степенна скоростна кутия с 2 съединителя допълнително улеснява работата му. На пътя Q30 стои стабилно, а при влизане в завои се държи като хечбек, а не като кросовър накланянето е минимално, а шасито поеме отрично всяка неравност на пътя. Трябва да се отбележи също, че ще шумоизолацията в купето е на високо ниво което също не е за пренебрегване.

Всички тези неща обаче струват пари, а луксът и високите технологии не са евтини. Цената на Infiniti Q30 стартира от 48 550 лв., което никак не е малко. Версията с 2,2-литров дизел и автоматик скача до 78 000 лв., а за тези пари предложенията на пазара са доста изкушаващи. Вече стана дума, че багажникът не е от най-големите, както и мястото на задните седалки, но пък и целта на компанията-производител явно не е такава.

Тази кола е за тези, които искат да бъдат забелязани, но в същото време да пътуват удобно и сигурно. Впрочем идеята на Mercedes-Benz A-Class е същата, както и на BMW 1-Series или пък Audi A3. Въпросът е, че за същите пари можете да купите нещо далеч по-голямо и функционално. Но пък луксът е пари, още повече че посочените модели също струват повече. В крайна сметка въпрос на избор и на възможности...

Infiniti Q30 1.5d Preimium

Размери

Дължина, мм: 4425

Широчина, мм:1805

Височина, мм: 1495

Разстояние между двете оси, мм: 2700

Собствено тегло, кг: 1434

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1461

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 109 к.с. при 4000 об/мин.

Макс въртящ момент, Нм при об/мин: 260 при 1750-2500 об/мин.

Динамика

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 11.9

Макс. скорост, км/ч: 190

Среден разход, л/км: 4.5

Вредни емисии, СО2 г/км: 103

Цена, лв. с ДДС: 49 750

Конкурентът

BMW 116d, 5-door

Дължина, мм: 4329

Широчина, мм:1765

Височина, мм: 1440

Разстояние между двете оси, мм: 2690

Собствено тегло, кг: 1380

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1496

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 116 к.с. при 4000 об/мин.

Макс въртящ момент, Нм при об/мин: 270 при 1750-2250 об/мин.

Динамика

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 10.3

Макс. скорост, км/ч: 200

Среден разход, л/км: 3.9

Вредни емисии, СО2 г/км: 101

Цена, лв. с ДДС: 50 700

Автор: Петър Захариев

Снимки: Infiniti

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес