Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Honda ще затвори част от заводите си Китай

25 юли 2024, 15:15 часа • 768 прочитания

Спадът в търсенето на нови автомобили принуждава Honda да затвори заводи в Китай. Производството в страната ще бъде намалено с една трета, което е приблизително 10 процента от световното производство, твърди Nikkei Asia.

Honda обединява стил, спорт и динамика в ZR-V

Причината за това решение е спадът на местното търсене на автомобили с двигатели с вътрешно горене на фона на бума на електрическите автомобили. Продажбите на Honda паднаха с 40 процента на годишна база през юни. В същото време, за да не загуби перспективи на най-големия автомобилен пазар в света, Honda планира да пусне там два завода за производство на „зелени“ автомобили.

Honda ще затвори три от седемте си производствени линии. В резултат на това годишното производство на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Китай ще намалее от сегашните 1,49 милиона до около милион единици, което е в по-голяма степен в съответствие със спадащото търсене.

Още: Honda ще намали смъртността в колите си до нула

Според експерти роля са изиграли както обръщането на Китай към зелена мобилност, така и твърде бързото разширяване на производството от местни фирми, което е увеличило конкуренцията. Освен това евтините китайски електрически автомобили се изсипаха в Югоизточна Азия, регион, традиционно доминиран от японците.

Други японски производители също коригират бизнеса си в Китай. От 2021 г. комбинираните продажби на най-големите играчи - Toyota, Honda и Nissan, са намалели с милион автомобила годишно, от около 2,5 милиона до един и половина. И ако през 2021 г. дяловете бяха почти равни, сега Nissan има явно предимство. Заслужава обаче да се отбележи, че през 2022 г. компанията промени методологията си за изчисление.

Въпреки по-добрата позиция спрямо сънародниците си, през юни Nissan затвори и китайския завод, който не работеше дори четири години. Той е създаден съвместно с Dongfeng и произвежда кросоувъри Qashqai, отговаряйки за 10 процента от производството на марката в Китай.

Още: Китайци започнаха да произвеждат коли в Полша

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес