Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям проблем с шофирането у нас, за който не се говори: Експертна оценка

05 юни 2024, 08:32 часа • 16122 прочитания

Един от големите проблеми с шофирането у нас е, че курсовете за кормуване и дори изпитите се провеждат при много бавна скорост. Вижте изпитите по кормуване - скоростта е 20-25 км/ч, може да се провери с изискване на записи от изпити по Закона за достъп до обществена информация. Това заяви Красимир Георгиев, изпълнителен директор на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Пред БНТ Георгиев разви тезата, че шофьорите не са подготвени какво да правят при по-висока скорост - защото на курсовете това не е елемент, на който се набляга.

Не може на магистрала да се движиш със 60-70 км/ч, извън населено място, даде пример Георгиев каква опасност често се получава. Дистанцията на магистралата между автомобилите е много важна - това ни дава време да видим какво се случва.

Още: Нови правила при изпитите за шофьори в Европейския съюз

Същевременно инспектор Росен Рапчев предупреди, че да, магистралите са най-безопасни като пътища, само че ако там се нарушат правилата, последствията обикновено са смъртоносни - заради високата скорост. Не може да се разсейваме на магистралата, защото движението е монотонно, добави той.

Рапчев каза и нещо друго интересно - скорошно проучване показало, че масово участвалите в него смятат, че са много добри шофьори. Само че също масово отговарялите казват, че другите шофьори са със слаби умения.

Безумия на пътя

Справка от МВР от Сливенско показва следното - скорост от 182 км/ч при ограничение от 60 км на Подбалканския път, също и случай със 174 км/ч пак в Сливенско. А на АМ "Тракия" е имало три случая на шофиране със скорост над 200 км/ч: При ограничение 60 км/ч: Шофьор прелетя със 182 км/ч по Подбалканския път

В основата на безопасното шофиране е търпението - имайте търпения, казаха в един глас Георгиев и Рапчев.

От днес: Ключова промяна за изпита по кормуване

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес