Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не знае колко помагат екостикерите на колите за по-чист въздух

12 август 2024, 14:21 часа • 1577 прочитания

От началото на 2024 година до 31 юли в България са издадени 1 824 496 екостикера. Държавата обаче няма правомощия да регулира евентуалното оскъпвяване заради екостикерите на годишните технически прегледи – цената им се определя на пазарен принцип. Това заявява служебният транспортен министър Георги Гвоздейков. Той уточнява в отговор на въпроси на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров, че "оборудването за персонализиране и четене на знаците за периодичен технически преглед с електронен чип е предоставено безвъзмездно на контролно-техническите пунктове".

Още: Съд: Екостикерите на автомобилите трябва да отпаднат

Колко помагат екостикерите за чистотата на въздуха?

Транспортното министерство не събира и не разполага с данни за нивата на замърсяване на въздуха в българските градове преди и след въвеждане на екостикерите, става ясно от отговора на Гвоздейков. Съответно, не може да каже коректно колко са помогнали екостикерите.

Служеният транспортен министър напомня, че в някои градове има забрана по-замърсяващи автомобили да влизат най-вече в центъра. Имало и видеонаблюдение, което да помага да се осъществява контрол на забраната – обаче като е лошо времето, като е зацапан номерът на колата/превозното средство, ставало много трудно. Затова и екостикерът е чудесно средство и помага – може да се идентифицира превозното средство от 14 местра при скорост до 140 км/ч.

Още: Експерти: Екостикерите ще доведат до по-чист въздух

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес