Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на VW е поставено на карта заради електромобилите

18 юли 2023, 15:10 часа • 5545 прочитания

Германският автомобилен производител Volkswagen не може да продаде своите електрически автомобили и това поставя под въпрос бъдещето му. През първите пет месеца на тази година компанията е произвела 97 000 изцяло електрически коли от различни модели за европейския пазар, като е продала само 73 000 от тях. И не е ясно какво ще се случи с останалите.

Търговците се оплакват, че вече нямат място за електрически автомобили, но въпреки това постоянно предлагат нови. Ръководството на Volkswagen, на свой ред, говори за „перфектната буря“ и се съмнява, че групата може изобщо да не успее да преживее тази криза.

„Бъдещето на самата марка Volkswagen е заложено на карта“, заяви ръководителят на концерна Томас Шефер в интервю за сп. Spiegel. Според него следващите няколко седмици или месеци ще бъдат много трудни. Компанията трябва сериозно да преразгледа своята политика - да намери възможност за намаляване на цените и повишаване на ефективността на производството.

Все още обаче няма конкретен план за действие. И всичко, което Volkswagen прави сега, е намаляване на производството на електрически превозни средства. В края на юни заводът в Емден, който произвежда електрическия кросоувър ID.4, беше принуден да работи с минимален капацитет, като удължи отпуските на част от работниците, а тези, които са с временни договори, бяха освободени.

Причините за спада в търсенето на електрически превозни средства са няколко. Те са твърде скъпи в сравнение с бензина или дизела, а инфлацията кара хората да спестяват. Освен това германското правителство започна да намалява субсидиите, които поддържаха търсенето на електрически автомобили през последните няколко години, и планира скоро да ги премахне изцяло.

Благодарение на тези субсидии, Германия, макар и с три години закъснение, успя да достигне целта от един милион регистрирани нови електрически автомобили до края на миналата година. Но още тази година стана ясно, че продажбите започват да падат. От януари до юни в страната са регистрирани само 220 000 електрически превозни средства, спрямо над 300 000 за същия период преди година.

Освен това конкурентите оказват натиск върху германските автомобилни производители. От една страна, американската Tesla, която продаде повече от 130 000 коли в Европа от януари до май тази година, което е почти два пъти повече от Volkswagen. Според вестник Handelsblatt, Tesla е започнала истинска „ценова война“ в Европа, като непрекъснато намалява цените на колите си и по този начин се опитва да изтласка конкурентите.

От друга страна китайските компании буквално нахлуват на европейския пазар на електрически автомобили. Те също печелят преди всичко от ниската цена и големия брой допълнителни опции, които вече са включени в цената на машините. В същото време качеството на електрическите автомобили от Китай вече не е много по-ниско от същите германски.

Китайският MG, например, е увеличил продажбите си почти 2,5 пъти през първите пет месеца на тази година. Неговият нов електрически хечбек MG4 е продал 23 000 бройки в Европа, като други 15 000 продажби идват от други модели. И освен MG, BYD, Saic, Nio и други производители от Китай активно разширяват присъствието си в Европа.

Volkswagen едва ли е в състояние да се конкурира с американците и китайците по цена. Маржът на печалбата на германския автомобилен производител вече е много нисък и той просто не може да прави големи отстъпки за колите си. Но също така е невъзможно да се откаже производството на електрически превозни средства или дори да се намали тяхното производство.

Според изискванията на ЕС емисиите на CO2 за всички автомобили, продавани от един производител в Европейския съюз, трябва да бъдат средно не повече от 95 грама на километър. За превишаване на показателите производителя трябва да плати сериозни глоби. Електрическите автомобили с техните нулеви емисии в този случай сериозно подобряват общата статистика, позволявайки на бензиновите и дизеловите автомобили да се вместят в екологичните изисквания.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес