Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американски стил - Ford Ranger е в стихията си извън пътя

09 юли 2024, 09:17 часа • 1685 прочитания

Когато става въпрос за пикап, една марка изниква на преден план. Ford F-150 от години няма конкуренция и е най-продаваният автомобил в Северна Америка. В Европа пък лидер е Ford Ranger, макар че пазарът на подобни автомобили на Стария континент е много по-малък. Съответно и конкуренцията е ограничена, като вината е основно на разпоредбите за вредни емисии, които значително ограничават броя на моделите, предлагани на европейските пазари.

Това, разбира се, не пречи на Ranger да изпъква над останалите модели в класа. Това важеше с пълна сила както за първото поколение, така и за второто, което надгражда сериозно над предшественика си. И дори се опитва да излезе от сянката на баткото F-150.

Още: Няма лъжа - Ford Bronco ще ви закара навсякъде

Още на пръг поглед става ясно, че това е сериозна машина, чиято цел е не само да носи товар, но и да ви закара там, където малко автомобили могат да стигнат. Пикапът получава нова решетка и LED (за първи път) фарове, докато по-широките калници подобряват стойката и му придават по-агресивен стил. Задната част е доминирана от релефния печат с името Ranger, като същевременно има и нов светлинен подпис.

Промените не са само в дизайна, защото под новата каросерия има модернизирано шаси, което сега се движи върху 50 мм по-дълго междуосие и има с 50 мм по-широка следа в сравнение с предишния Ranger. А това означава подобрено возене, управление и пространство.

Отвътре купето е доминирано от новия 10,1-инчов или 12-инчов централен сензорен екран в портретен стил, който получава най-новата информационно-развлекателна система SYNC 4 на Ford, като и тук се отчита сериозно подобрение в качеството в сравнение с предшественика.

Още: Ford Puma претърпя „технологично“ обновяване

Гамата задвижващи агегати предлага три двигателя - 2.0L ЕсоВluе cъc 170 и 205 ĸ.c., 3.0L ЕсоВluе c 240 ĸ.c. и 3.0L ЕсоВооѕt V6 c 292 ĸ.c. зa топ-версията Rарtоr. Най-малкият мотор получава 6-степенна механична скоростна кутия, докато останалите са съчетани с 10-степнен автомат.

Естествено, за предпочитане е именно най-мощният вариант, който може и да харчи повече, но е изключително компетентен извън пътя. В това се убедихме лично по време на сериозенп преход по много тежък маршрут в Стара планина.

Още: Ford превърна Transit Connect в „дом на колела“

За да може се справи с подобни офроуд приключения, Rаngеr e oбopyдвaн c ycъвъpшeнcтвaнa cиcтeмa зa зaдвижвaнe нa чeтиpитe ĸoлeлa, ĸoятo изпoлзвa eлeĸтpoннo yпpaвлeниe нa въpтящия мoмeнт и пpeдлaгa peжими нa paбoтa 2Н, 4А, 4Н и 4L. Peжимът 4А нeпpeĸъcнaтo пpoмeня въpтящия мoмeнт мeждy пpeдния и зaдния мocт зa oптимaлнo пpeдcтaвянe пpи вcяĸaĸви ycлoвия. Cиcтeмaтa пpeдлaгa нa вoдaчa peжими нa paбoтa ĸaтo Nоrmаl, Есо, Ѕроrt, Тоw Наul, Ѕlірреrу, Мud/Rutѕ, Ѕаnd, Ваја и Rосk Сrаwl.

И все пак, не бива да зе забравя, че това е пикап, който има и малко по-различно приложение. Ranger може да тегли до 3500 кг и има полезен товар до 1200 кг. Вариантите с единична кабина получават две седалки и дължина на товарното пространство от 2332 мм, докато вариантите с двойна кабина получават пет седалки и дължина на товарното пространство от 1564 мм.

Междувременно изместването на предните колела с 50 мм по-напред позволява по-добри ъгли на подход и изход, докато по-широката следа предлага увеличено пространство за пътници и достатъчно широко легло, за да побере палет в пълен размер, натоварен странично.

Във Ford определено са помислили и за детайлите, като пикапът получава допълнителни точки за закрепване за закрепване на товари, разделители за спиране на плъзгането на дървен материал или кутии с инструменти, заден капак, който служи като работна маса, и система за осветление, контролирана от приложение, за да ви помогне да виждате какво правите и др.

Цените на модела в България стартират от 81 172 лева за стандартния модел, който във топ-ниво на оборудване Wildtrack X достига 108 017 лева. Версията Raptor обаче е доста по-скъпа - 158 200 лева. Тя се предлага и с 2,0-литров дизелов мотор, който е малко по-евтин.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес