Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Неяснотата за размера за обезщетенията за чумата и как дойде заразата остава

17 юли 2018, 09:00 часа • 4493 прочитания

Директните обезщетения за животновъдите от Ямболско са 305 000 лева. Първоначално пресмятахме при по-ниска база, но включихме и друга база – за овца обезщетението е не по-малко от 190 лева, средно ще е над 200 лева. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на въпроси на животновъдите от засегнатия от чума по дребните преживни животни (овце и кози) район в Ямболско.

Имало гласувана помощ и от общо 32 лева, като 7 лева са по De Minimis, но останалите 25 лева щели да бъдат вдигнати на 40 лева. Отделно ще има помощи и по други пера, добави министърът, за когото сметките на животновъди за 600 лева на овца са "малко спекулативни". Припомняме, че директното обезщетение на глава за овца е поне 190 лева, за шиле – поне 160 лева, а за агне – поне 140 лева. Той беше попитан и колко пари на глава дава ЕС заради това унищожаване, но не коментира темата.

Порожанов обеща пред Нова телевизия да бъде ангажирана и фирма по Закона за обществените поръчки, която да поеме дезинфекцията на стопанствата, в които беше открита чума.

По думите на министъра чумата има няколко генотипа, като този от Турция е с по-бавно изразяване на симптомите и с по-късна смъртност, но болестта е силно заразна. И напомни, че покрай болестта "луда крава" в Англия бяха убити 300 000 крави, в Холандия заради чума по прасетата са били евтанизирани 12 000 000 животни. Трябва да защитим 1,3 млн. глави дребен преживен добитък, е тезата на Порожанов.

Трудно ми е да кажа как е влязла заразата, това трябва да се види, да се докаже. Може да е внесена – има социални контакти между наши и турски граждани, каза още Порожанов. Той добави и, че в Турция имало много болести, които не се третирали и лекували така, както в Европейския съюз.

Относно модела на комуникация между Българската агенция по храните (БАБХ) и фермерите, Порожанов заяви, че "явно е трябвало да се работи индивидуално с всеки от стопаните", а не само с кметствата. Има потвърждение за наличие на чума, увери министърът и уточни: "Не си мислете, че на хората с бели престилки им е лесно да правят това, те са подложени на много сериозен натиск, да не говорим, че бяха атакувани с твърди предмети”. Той коментира и доклад на Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), според който мерките, възприети от ЕС за тази болест, са твърде рестриктивни. Този център е прекалено теоритичен – компетентният орган за биосигурността е БАБХ, подчерта Порожанов.

На директен въпрос дали е мислил за оставка, Порожанов отговори: "В момента, в който премиерът щракне с пръст, ние сме готови да си отидем. Когато премиерът прецени, че нещо не е както трябва, не е нужно дори да подаваме оставка". Министърът завърши и с думите, че никоя парламентарна група не е поискала специализираните протоколи за ситуацията.

По въпроса за оставките засега зам.-земеделският министър Цветан Димитров, на когото оставката поиска Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, няма да се оттегля от поста си.

Решението за евтаназия на животни се взема от БАБХ. То не се взима еднолично обаче, а се докладва за ситуацията в ЕК, коментира Димитров в ефира на bTV .

Колегите от Агенцията се позоваха най-вече от решенията на Световната здравна организация, посочи Димитров. Това са решения, които при епизоотична обстановка се взимат от компетентния орган, който в случая е БАБХ. Димитров отбеляза още веднъж, че ще има индивидуален подход при оценката на обезщетенията за различните стопани.

В крайна сметка заместник-министърът обаче не каза точно на какво основание е взето решението за масовото избиване на животните в Ямболско. Той обаче е категоричен, че животните не са евтаназирани без причина. Цветан Димитров допусна и слаба организация по отношение на разяснителната кампания и действията на компетентните институции.

Взети са проби от селата Долно и Горно Ябълково и Момина църква, заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той посочи, че са организирани КПП-та, за да не се допуска преминаване на животни, трупно месо и млечни продукти от Ямболска към Бургаска област.

Частен случай

Нямах никакви основания да се съмнявам по отношение на това, което БАБХ е установила. Това каза животновъдът от село Воден Йордан Трифонов, чиято ферма е била първата, в която са евтаназирани животни. Трифонов посочи, че контролните органи са умъртвили 254 овце, 76 агнета и 6 коча.

До момента не съм получил обезщетения. Не знам и точния размер на обезщетенията. Моите животни за селекционни и очаквам адекватно обезщетение. Според мен органите на БАБХ са допуснали определи слабости, но проблемът е в това, че видимо всички животни изглеждат здрави. Животните са абсолютно в добра кондиция, но нямам основания да се съмнявам и в кръвните проби на френската лаборатория, коментира още земеделският стопанин. Той прогнозира, че в близките две години вероятно няма да има продукция от мляко и агнета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес