Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономисти: През 2020 г. вероятно ни очаква криза, обезлюдаването в малките общини ще продължи

06 октомври 2019, 11:00 часа • 12059 прочитания

Малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват. Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове.

Това коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика във връзка с линията на бедността, определена от МС за следващата година.

363 лева ще е линията на бедност догодина. Близо 1,7 милион семейства остават под тази линия. Ганев изрази мнение, че новото увеличение от 15 лева през 2020 г. няма да промени много.

Най-високите заплати са в София, Варна, Средногорието, Пловдив, големите градове. Най-ниски са заплатите в Северозапада.

В южната част на България има центрове, които привличат работна ръка. Половината Северна България губи хора, защото няма център, който да привлича хора за работа. Обезлюдяването ще продължи според Ганев.

Някои населени места ще се превърнат във вилни зони. Ако има индустрия, това може да генерира работни места по думите му. Според него има подем в икономиката, но той все още е малък.

Нужен ни е по-продължителен период на икономически подем. Има индикации за предстояща икономическа криза, стана ясно още от думите на Петър Ганев. Възможно е да навлезем в криза през 2020 г.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес