Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

Ангелкова: Много туроператори подкрепят районирането на националните курорти

15 юни 2018, 21:26 часа • 1209 прочитания

След началото на дискусията за районирането на националните курорти получихме много писма от големите туроператори в подкрепа на предложението. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на сезона в Слънчев бряг, предаде „Фокус“.

Реклама

„Направихме предложение Законът за шума да не важи за националните курорти, предвид това, че бяхме сезирани от повече от 30 туристически организации и в момента тече обществено обсъждане на Закона на туризма. Всъщност там със специална наредба към Закона за туризма предвиждаме регулация за националните курорти, която да е свързана с инфраструктура, реклама, сметоизвозване и т.н. Това, което предложихме е националните курорти да бъдат зонирани, но съобразно с желанието и решението, което се взима от кмета, общинските съветници, местния бранш. Тоест може да се прецени Слънчев бряг да бъде разделен на две, на три зони, на четири, може да се прецени и да е една. Решението ще е оставено на местната власт и бизнеса“, обясни Ангелкова, цитирана от "Фокус".

„Предлагаме да има зониране например на зони за семеен отдих, парти зона, рекреативна зона, това са индикативни имена, все пак Закона за туризма е в процедура на обществено обсъждане и както казах да могат местния бизнес, които работят тук и местната власт да преценят какви и къде да бъдат разположени тези зони. Те не са свързани с териториалното устройство и деление. Те са образно казано разделни продуктово, за да може да се продава курортът през чуждестранните туроператори“, добави министърът на туризма.

„След като стартира тази дискусия получихме много писма, които подкрепят това предложение. Някои от писмата бяха и от големите туроператори, които ни информираха, че те и към момента продават Златни пясъци и Слънчев бряг като две зони – парти зона и зона за отдих. Те го правят това от години, защото имат различни клиенти“, каза още тя.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес