Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спада потреблението на газ във Франция, но вносът от Русия продължава

27 февруари 2024, 11:00 часа • 2639 прочитания

Спада потреблението на газ във Франция, но вносът от Русия продължава. Тази информация разпространява един от най-четените и уважавани френски вестници Le Monde.

Търсенето на газ във Франция

С 381 тераватчаса (TWh) през 2023 г., брутното потребление на газ във Франция всъщност е в рязък спад: 11,4% по-малко от 2022 г. и 20% по-малко от 2021 г., според GRTgaz, която публикува резултатите си за годината. "Това е първият път поне от 2000 година, когато потреблението е паднало под 400 TWh", каза мениджърът на газопреносната мрежа на страната пред Le Monde.

Компанията е мажоритарна собственост на Engie (преди GDF). Тя излага няколко обяснителни фактора за резкия спад. Глобалното затопляне и меката зима са намалили нуждите от отопление, а високата цена на мегаватчас може да ограничи търсенето, особено по време на инфлация. Освен това GRTgaz отчасти приписва спада „на ново поведение“ сред населението. С други думи, желание за пестене на енергия по причини, различни от цената – например, за да се избегне използването на изкопаеми горива, които са вредни за околната среда.

Вносът от Русия

"Рационализирането на използването на енергия е начин за преминаване към повече френски и европейски суверенитет“, смята Сандрин Мюние, назначена за генерален директор на GRTgaz през януари. В тази връзка изданието отчита, че вносът на енергия от Русия е спаднал и определя спада като "впечатляващ". Това обаче не означава, че доставките са спрели. Напротив, те продължават, особено с кораби.  ОЩЕ: Русия отново забранява износа на бензин

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес