Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия налива 80 млрд. долара в един от най-големите строителни проекти в света

26 юли 2022, 12:13 часа
Реклама

Саудитска Арабия ще отдели 300 млрд. риала (80 млрд. долара) за създаването на инвестиционен фонд с цел финансиране на строителството на „умния град“ Неом. През 2024 година кралството планира да листне проекта на местната фондова борса чрез процедура по първично предлагане на акции.

Инвестиционният фонд може да бъде увеличен до 400 млрд. риала (106 млрд. долара), казва престолонаследникът на страната Мохамед бин Салман пред репортери в град Джеда. Целта на фонда е да подпомогне компании, които ще станат част от изграждането на град Неом в северозападната част на Саудитска Арабия, на брега на Червено море, предава Bloomberg.

Това е първото официално съобщение, което посочва как ще бъде финансиран един от най-големите и сложни строителни проекти в света.

Първият етап от изграждането му, който приключва през 2030 г., ще струва 1.2 трлн. риала (около 320 млрд. долара). Половината от тези средства идват от суверенния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, казва принцът. Очаква се още 600 млрд. (160 млрд.) да бъдат събрани от други суверенни фондове в страната, частни инвеститори от и извън Саудитска Арабия и от първичното публично предлагане на Саудитската фондова борса.

„Таим надежди на превърнем Саудитската фондова борса в една от трите най-големи в света.“, казва престолонаследникът, добавяйки, че очаква първичното публично предлагане на Неом да се състои през 2024 година.

Обявеният през 2017 г. проект има за цел да превърне пустинна земя с размерите на Белгия във високотехнологичен мегаполис. Градът ще е пионер в новите технологии и се очаква да привлича инвестиции, които да разнообразят зависимата от петрола саудитска икономика.

В рамките на пет години реализирането на проекта среща множество трудности, главно произтичащи от променящата се визия на принца, казват бивши и настоящи служители, занимаващи се с реализирането на строителството.

Последните планове предвиждат линия от сгради в протежение на повече от 100 км., която може да се превърне в дом за 9 млн. жители.

На запитване защо иска да изгради Неом, саудитският принц отговори, че трябва да се вземе предвид положителният прираст на населението на страната, което се очаква да достигне 50-60 млн. до 2030 г. спрямо 34 млн. днес. Половината от тези жители ще са чужденци, добавя той. Понастоящем една трета от всички резиденти в страната са чужди граждани.

Капацитетът на столицата Риад е ограничен, споделя принцът, но „Неом ще се погрижи за 10 млн. души“.

Престолонаследникът се надява 1.5 млн. души да живеят в „Линията“ – проект за строеж на дълга ивица от сгради в Неом. Броят на живущите трябва да достигне 9 млн. до 2045 година.

В изграждането на „умния град“ се очаква да вземат участие големи инвеститори до края на тази година, казва принцът.

Кралството планира да инвестира и в съседен Египет, за да развие допълнително проекта, включително ще вложи средства и в Шарм ел-Шейх червеноморския курорт, намиращ се срещу Неом. „Ще направим солидна инвестиция в Египет“, заключава принцът.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес