Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще увеличи производството на петрол в оцелелите от украинските удари рафинерии

20 март 2024, 17:25 часа • 3042 прочитания

Министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов съобщи, че обемите на производство на някои петролни рафинерии в страната може да бъдат увеличени заради прекратяването на работата на някои обекти, предаде ТАСС.

"Обсъждаме с компаниите корекции в графика на плановия ремонт на рафинериите във връзка с инцидентите в редица заводи", обясни руският министър. По думите му "има потенциал за повече производство на гориво в рафинериите, където производството не е спряно".

Прогнозите за рафиниране на горива в Русия през 2024 г. остават непроменени - близо до нивата от миналата година от около 5,5 милиона барела на ден, посочи Шулгинов.

Още: Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

Засилени украински атаки 

Украйна засили атаките срещу руската петролна инфраструктура от началото на годината, като удари множество големи рафинерии в опит да отслаби руската армия и да ограничи напредъка ѝ.

Руският капацитет за рафиниране на петрол, засегнат от украинските атаки с дронове през януари - март, е около 4,6 милиона тона (370 500 барела на ден), или около 7 на сто от общия капацитет за производство на страната.

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес