Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия почна да отстъпва: Ще продаваме петрол на приятели "на всякаква цена"

13 април 2022, 09:28 часа • 14900 прочитания

Русия е готова да продава петрол и петролни продукти на приятелски държави "във всякакъв ценови диапазон". Това заяви руският министър на енергетиката Николай Шулгинов в интервю за "Известия", цитирано от "Интерфакс".

"Мисля, че всички международни компании, които се занимават с прогнози, като цяло ще ги преразгледат – никой не отчитал промяната в геополитическата обстановка от последния месец и половина. Възможно е цената на петрола да върви в диапазон 80 – 150 долара на барел, но нашата задача е не да гадаем каква ще е, а да осигурим функционирането на руската петролна индустрия. Готови сме да продаваме петрол и петролни продукти на приятелски страни на всяка цена обхват", коментира руският министър.

Интересен аспект от казаното от Шулгин е, че по отношение на преработването на петрол и добива му има възможности да се търси оборудване от алтернативни доставчици и руският сектор ще се справи с последствията от западните санкции. Самото признание за затруднения обаче е показателно.

Според най-актуалните данни на Topoilnews, руският сорт "Уралс" вече поевтиня до под 70 долара за барел, докато европейският сорт Брент се движи при малко под 105 долара за барел към днешна дата.

ЕС още не е наложил ембарго на руския петрол, но някои големи компании като Shell обещаха да спрат и спират купуването на руски петрол заради войната в Украйна. На 21 април в САЩ влиза в сила петролно ембарго за Русия.

ОЩЕ: ЕС помага на Украйна, но помага много повече на Путин: Газовият и петролният гамбит

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес