Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рублата отчаяно се опитва да слезе под 100 долара

11 октомври 2023, 12:00 часа
Реклама

Рублата опитва да се стабилизира малко под нивото от 100 за един щатски долар в началото на търговията днес. В понеделник руската валута се срина за кратко до 18-месечено дъно от 102,50 рубли, подложена под натиск от изтичане на капитали и ограничено предлагане на чуждестранна валута, предаде Ройтерс.

Към 10.30 часа българско време тя поскъпна с 0,4% към 99,85 рубли за долара, намирайки известна подкрепа от предпазливото поскъпване на петрола тип Брент с 0,3% към 88,00 долара за барел.

Още: Рублата се срина под важна психологическа граница

"Като цяло ще видим реалния ефект от покачващите се цени на петрола едва през четвъртото тримесечие на 2023 г.", посочи за агенция Ройтерс Евгений Коган, професор във Висшето училище по икономика на Русия. "Ето защо има очаквания, че рублата все още може да се засили до края на годината", добави той.

Ударно повишение на лихвите

Последният спад на рублата до трицифрено ниво през август накара Руската централна банка да предприеме спешно увеличение на лихвения процент с цели 350 базисни пункта до 12%, а властите да обсъдят повторно въвеждане на контрол за укрепване на местната валута.

През септември последва ново увеличение на лихвите до 13%, като анализатори очакват по-нататъшно увеличение на следващото насрочено заседание на централната банка на 27 октомври. Според Коган обаче подобна стъпка ще причини повече проблеми, отколкото ще ги реши.

Още: Руската централна банка отново повиши лихвите заради слабата рубла

"Не само икономиката ще се забави още по-бързо, но и броят на фалитите, както корпоративни, така и частни, ще се увеличи", предупреди той.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес