Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протести срещу литиева мина в Португалия

12 юни 2023, 11:22 часа • 1315 прочитания

Португалското селце Коваш до Барозу е в центъра на вниманието в страната, заради мащабен проект за литиева мина. Много от местните жители смятат, че мината ще донесе много проблеми като състояние на водата и лошо качество на въздуха, съобщава Евронюз.

Португалската агенция по околна среда издаде на 31 май благоприятна оценка на въздействието върху околната среда с някои условия, които британската компания Savannah трябва да изпълни, но населението не е убедено.

Още: Най-голямата литиева мина в Западна Европа получи зелена светлина

"Ние не разбираме как ще се премахне замърсяването. Вместо това, изглежда, че трябва да унищожим горите, да унищожим околната среда, да унищожим водните басейни, да унищожим живота на населението, което живее тук", казва Нелсон Гомеш, председател на асоциация "Обединени в защита на Коваш ду Барозу".

Асоциацията "Обединени в защита на Коваш ду Барозу" заявява, че битката все още не е приключила и обещава да се обърне към съда, за да спре тази мина.

Базираната в Лондон компания Savannah Resources иска да създаде най-голямата литиева мина в Западна Европа, Проектът предвижда извличане на литий за производството на сподумен концентрат - твърда скала, която е много търсена за производството на автомобилни батерии.

"Ще произвеждаме около 25 000 тона литиев хидроксид", обяснява Дейл Фъргюсън, главен изпълнителен директор на Savannah Resources. "Това е количество, достатъчно да се произвеждат батерии за около 500 000 нови електромобила всяка година."

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес