Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пристанището на Санкт Петербург спря обработката на селитра заради украинските дронове

21 март 2024, 12:15 часа • 7794 прочитания

Пристанището на Санкт Петербург спря обработката на селитра на фона на постоянната опасност от атаки на украински дронове. В бъдеще местните власти планират да преместят претоварването на селитра извън града, вероятно в Уст-Луга, съобщава изданието "Комерсант“.

Още: Дронове: Над 20% от преработката на петрол в Русия е аут само за половин седмица (ВИДЕО)

Селитрата е основен елемент при правенето на боеприпаси.

Пристанището на Санкт Петербург е спряло товаренето на селитра още през февруари. Изданието отбелязва, че за порта това означава загуба на значителни 3 милиона тона товари годишно. За пристанище, което вече е в трудно положение поради загубата на търговски сделки с Европа, това е доста сериозен удар.

Атаки с дронове

Според източници операциите са спрени поради правителствена забрана на фона на опасения от атаки с дронове и е взето решение операциите със селитра да бъдат преместени извън града.

Близкият Уст-Луга се разглежда като ново място за претоварване на селитра. За момента обаче градът не е готов да приеме такива товари, тъй като пристанището му трябва да модернизира инфраструктурата си.

Вчера Министерството на енергетиката на Руската федерация призна за спирането на производството на гориво в редица петролни рафинерии и обяви, че търси начин за решаване на проблема. Това дойде на фона на нарастващите съобщения за удари с дронове срещу руски петролни рафинерии.

Още: Русия ще увеличи производството на петрол в оцелелите от украинските удари рафинерии

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес